Gümplová uvedla, že nyní bude vítězný návrh dopracován i s přírodovědci tak, aby byl prakticky a technicky proveditelný a plnil svůj účel. Následně podle ní bude zřejmě nutné požádat o stavební povolení. „Byli bychom hodně rádi, kdyby byl holubník hotov už na podzim, ale upřímně se bojím, že to nestihneme,“ uvedla a dodala, že reálněji vypadá jaro příštího roku.

Projekt je součástí programu Umění pro město, který má galerie na starosti a který slouží k umisťování uměleckých děl do ulic metropole. Samotný nápad pak vzešel od Prahy 3, která se inspirovala například v Berlíně. Cílem je, aby se ptáci do holubníků stahovali a neobtěžovali tak například na parapetech domů. Zároveň to umožní regulaci jejich počtu odebíráním vajec. Nyní se podle zástupců Prahy 3 ptáci často odchytávají a následně plynují.

Magistrát si nechal v uplynulých letech vypracovat studii úprav Vítkova. Podle ní by v následujících letech měla být obnovena zeleň, porosty na svazích a zlepšit se má celková prostupnost, sítě schodišť a cest. Obnova čeká inženýrské sítě, osvětlení nebo zázemí pro údržbu i obyvatele. Nyní se připravuje projekt první části úprav, která by se měla týkat páteřní cesty a jejího bezprostředního okolí.

Dominanta

Dominantou Vítkova je Národní památník s jezdeckou sochou Jana Žižky. Vznikl ve 30. letech 20. století. Měl připomínat zrození československého státu a hrdinství legionářů, ale sloužit i k zasedání parlamentu a k dalším akcím. Později se z památníku stalo mauzoleum komunistických předáků. Nyní je v něm expozice českých a československých moderních dějin, která byla otevřená v roce 2009 a spadá pod Národní muzeum.

Video
Video se připravuje ...

Podzemní prostory pod vrchem Vítkov skrývají nejen rozsáhlý komplex vyztužených chodeb, které mají sloužit jako protiatomový kryt, ale také tajnou laboratoř s urychlovačem částic. David Zima

Fotogalerie
9 fotografií