Nárazová odorace zemního plynu bude provedena v pondělí 16. listopadu a potrvá až do pátku. Po tuto dobu můžeme doma ucítit určitý zápach, který by měl signalizovat ucházející zemní plyn. „Pražská plynárenská Distribuce, a. s., provede v oblasti své územní působnosti v souvislosti se zahájením zimní topné sezóny, preventivní nárazovou odoraci (přidání páchnoucích látek do topných plynů k signalizaci jejich úniku, pozn. red.) zemního plynu,“ řekl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. 

Zemní plyn bude v těchto dnech nasycen dvojnásobným množstvím látky s intenzivním a charakteristickým zápachem, odorantem. To umožní snadnou identifikaci i zcela nepatrných, jinak těžko postřehnutelných, úniků zemního plynu, zejména pak v rámci domovních a bytových rozvodů,“ uvedl Vránek. 

Co dělat při úniku plynu?

Co bychom tedy měli dělat, pokud ucítíme typický zápach? Při podezření na únik plynu bychom měli ihned volat na telefonní číslo 1239. Při úniku plynu či jen při podezření je třeba jednat rychle, musejí se okamžitě vyvětrat všechny vnitřní prostory. Zároveň bychom se měli vyvarovat použití otevřeného ohně, nepoužívat elektrické spotřebiče či rozsvěcet světla. Přitom počkáme na příjezd pohotovostní služby. 

Video
Video se připravuje ...

V pražské Michli se nachází unikátní Muzeum plynárenství. K vidění je zde řada zajímavostí včetně názorného výkladu o historii využití plynu. David Zima

Fotogalerie
5 fotografií