„Loňský rok byl na rezidenčním trhu v Praze poměrně velmi nestandardní,“ domnívá se výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. „Prodalo se sice dohromady o 600 nových bytů více, ale v celkových číslech hrají poměrně významnou roli developeři, kteří se kvůli neúměrně dlouhým povolovacím procesům nové výstavby zaměřují na rekonstrukce starších budov a jejich přeměnu na nové bydlení.“

Největší krajíc z pomyslného bochníku si stejně jako v předešlých letech ukrojil právě developer Central Group, který prodal 658 bytů. Podle analýzy společností Trigema, Skanska Reality a Centra Group, prodala tato společnost o 47 více bytů, než druhý developer v pořadí – Finep. Na třetím místě se s 313 prodanými byty umístila společnost YIT Stavo.

Další v pořadí co se „nejaktivnějších“ rezidenčních developerů týče, jsou na čtvrtém místě společnost Vivus, dále Metrostav Development, Pražská správa nemovitostí a Skanska Reality. Desítku uzavírají na sedmém místě Horizon Holding, Afi-Europe a nakonec společnost Acord Invest.

Výhled do příštích let

Jelikož se na Praze nachází spousta brownfieldů, které ve větší či menší míře jsou rozdrobené právě mezi developery, lze očekávat nárůst dalších bytů na trhu už v letošním roce. Celkem se výhledově do dalších let připravuje 109 tisíc nových bytů, přičemž situaci ohledně bydlení hodlá řešit hlavní město také projektem družstevního bydlení.