Na dotaz, zda byl jeho syn propuštěn, reagoval dlouholetý provozovatel Matějské pouti slovy: „To jo!“ V telefonátu ho také obhajoval. „Je nevinnej,“ dodal.

Tomu, že Kočka není za mřížemi, napovídalo zveřejnění tří fotek na sociální síti Instagram. Na první byl Kočka v plamenech a zároveň k ní hrála píseň Den je krásný od Karla Gotta.

Další dvě ukazují, že první místo, kam šel, bylo lazebnictví. „Vypadal jako křovák, ale odešel jak král,“ řekl serveru ŽivotvČesku.cz šéf salonu Lukáš Vlačuha. Podnikatel včera nebral telefon a na SMS nereagoval. Ve vazbě skončil proto, aby neovlivňoval svědky.

Pro vazbu už není důvod

Proč byl Jan Kočka navzdory prvotním obavám z ovlivňování svědků propuštěn z vazby? K dotazům se opožděně vyjádřil tiskový mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

„Odpadl důvod koluzní vazby,“ sdělil Blesku ve čtvrtek. Tato vazba se uděluje právě v případech, aby nedošlo k ovlivnění nevyslechnutých svědků či spoluobviněných. Z toho vyplývá, že ty už soud vyslechl. „Za tohoto stavu pak nebylo namístě, aby vazba obviněných pokračovala,“ dodal Cimbala.

Není konec

Úplně vyhráno však Kočka nemá. „Nejedná se o žádnou zvláštnost ani neočekávanou, překvapivou situaci. Naopak jde o předpokládaný vývoj vyplývající z postupu ve vyšetřování. Osoby byly propuštěny na svobodu, avšak jejich trestní stíhání dále pokračuje,“ odpověděl Cimbala.

Chtěl se zmocnit cizí firmy?

Podle policie byl Jan Kočka obviněn za to, že v půlce června společně s dalšími dvěma spolupachateli vyhrožoval a následně fyzicky napadl muže (57). Trojice ho měla nutit k převodu jeho firmy. „Poškozený po napadení utrpěl zranění, která si vyžádala převoz do nemocnice,“ popsala už dříve policistka Violeta Siřišťová.

Video
Video se připravuje ...

Kočkův advokát Vlastimil Rampula Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
34 fotografií