Rodina Jana Kočky (54) v posledních dnech zažívá těžké chvíle. Syna majitele kolotočářského impéria Václava Kočky nejstaršího údajně zadržela v úterý policie v centru Prahy a viní ho z vydírání a loupeže. Státní zástupce teď bude rozhodovat o tom, zda poputuje do vazby. Jeho rodina už začala celou věc řešit s právníky.

Janova otce zprávy zdrtily

„On by v životě nikoho nepraštil. Nic, neexistuje. Já už nervově nemůžu, jsem hotovej. Oni ho sbalili odpoledne nějak včera a nikdo neví co a jak," řekl Václav Kočka nejstarší televizi Prima CNN.

Provozovatel Matějské pouti přišel v roce 2008 o syna Václava, kterého v pražské restauraci Monarch zastřelil hoteliér Bohumír Ďuričko. „O jednoho syna jsem přišel, takovej šmejd mi ho zastřelil bezdůvodně, takovýho hodnýho kluka. A další tady, furt ho pronásledujou. Já nevím, co tahle rodina komu co udělala. Já nevím, proč se to děje, tyhle věci," řekl televizi Prima.

Policie hovoří o loupeži a vydírání

Trojice v půlce června vyhrožovala a následně fyzicky napadla poškozeného (57), kterého násilím nutila k převodu jeho firmy. Při odchodu mu jeden z mužů vyrval ze zdi bezpečnostní kameru, která celý incident natáčela. Poškozený po napadení utrpěl zranění, která si vyžádala převoz do nemocnice,“ popsala policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

„Muži ve věku 51, 52 a 54 let jsou v současné době obvinění ze spáchání trestných činů vydírání a loupež, za což jim v případě odsouzení hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi. Kriminalisté v průběhu několika hodin podají státnímu zástupci podnět k podání návrhu na jejich vzetí do vazby,“ dodala mluvčí.

Na začátku letošního února už policie navrhla obžalovat podnikatele Jana Kočku spolu s dalšími 25 lidmi a čtyřmi firmami z krácení daně. Podle detektivů měli pomocí fiktivních faktur připravit stát na daních zhruba o 150 milionů korun. Obviněna byla podle České televize i Kočkova úklidová firma Prostor. Kočka po obvinění z daňového úniku uvedl, že v souvislosti s kauzou pozastaví své členství v pražské ČSSD, jejímž byl dlouholetým členem.

Otcem Jana Kočky je Václav Kočka starší (80), který na holešovickém Výstavišti pořádá matějskou pouť. Na jejím organizování se podílí již od poloviny 60. let, kdy byl asistentem ředitele Výstaviště (tehdy Parku kultury a oddechu Julia Fučíka), vyjížděl s atrakcemi do Sovětského svazu a později se také podílel na vývozu některých hvězd do zemí východního bloku (mimo jiné Karla Gotta či Heleny Vondráčkové).

Smrt v klanu Kočků

Ve slavném klanu Kočků došlo k řadě úmrtí. V říjnu 2008 v klubu Monarch při křtu knihy Jiřího Paroubka zastřelil podnikatel a svého času také majitel fotbalového klubu FK Dukla Bohumír Ďuričko provozovatele lunaparku a mladšího syna Kočky staršího Václava (†40), bratra zadrženého Jana Kočky. 

V roce 2018 veřejnost šokovala zpráva o úmrtí dalšího z členu rodinného klanu, Jana Kočky ml. (†28), jenž byl synem v úterý zadrženého podnikatele. Vjel na dálnici D11 svým luxusním mercedesem do protisměru, kde se srazil s nákladním vozem. Ani jeden z účastníků nehody nepřežil, přičemž u Kočky byla v krvi toxikologicky prokázaná přítomnost omamných látek, zrovna tak jako alkoholu.

Policisté v centru Prahy zadrželi tři muže, které následně obvinili z loupeže a vydírání:

Video
Video se připravuje ...

Policisté v centru Prahy zadrželi tři muže, které následně obvinili z loupeže a vydírání. Policie České republiky

Další obrovská rána zanedlouho potkala Václava Kočku nejmladšího, syna zastřeleného Václava. Před třemi roky se stihl těšit z narození syna Venouška pouhých šest dnů, chlapeček zemřel. Loni před Velikonoci zesnul i bratr hlavy klanu Václava Kočky staršího.

Fotogalerie
167 fotografií