Tělíčko zabalené v dece vynesli z jednoho z panelových domů v pražském Kamýku v pátek pozdě večer pracovníci pohřební služby. Teprve šestiměsíční Matýsek zemřel poté, co se mu zastavilo srdíčko. „Záchranáři se přes hodinu snažili miminko oživit, bohužel neúspěšně,“ sdělila Blesku mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Sehrál roli alkohol?

Právě záchranáři na místo přivolali muže zákona. Policisté z domu odvezli muže, V. B., který měl miminko spolu s jeho stejně starou sestřičkou hlídat, kriminalisté ho vyslechli. Podle informací agentury Aktu.cz byl v době, kdy ho k výslechu z domu vezli, opilý, nadýchal údajně přes jedno promile!

„Zabili našeho milovaného Matýska. Zlatíčko promiň, že jsem tě nedokázala ochránit. Tvoje maminka, moc tě milujeme, nikdy na tebe nezapomeneme,“ napsala pak Matýskova matka na facebook. Pod dojemným statusem také uvedla, že v době, kdy miminko zemřelo, byla s ostatními dětmi na oslavě dětského dne. Kdy přesně ke smrti miminka došlo, není jasné, záchranáři byli do domu přivoláni kolem osmé večer.

Kvůli podezřelé smrti byla nařízena pitva miminka, ta podle policejní mluvčí Violety Siřišťové prokázala, že dítě nebylo zavražděno - nezemřelo násilnou smrtí. Případ nicméně ještě zdaleka není u konce a není vyloučeno, že se nakonec ukáže, že je za Matýskovu smrt někdo zodpovědný.

„Kriminalisté mimo jiné zažádali o vypracování znaleckých posudků. Vzhledem k tomu, že prověřování případu je na samém prvopočátku, nebudeme v tomto smyslu poskytovat další informace,“ dodala Siřišťová. Posudky by mohly objasnit, zda za jeho smrtí stojí například nedbalost, případně zdravotní problémy, o kterých rodina ani nemusela vědět. Podle informací Blesku se chlapeček a jeho sestřička narodili o dva měsíce dříve.

»Slušná žena se sociálním cítěním«

Na sociálních sítích se také objevily informace, že se jedná o problémovou rodinu, v níž se mohly objevovat drogy. To sousedé, s nimiž Blesk na místě tragické události hovořil, popřeli. Uvedli naopak, že matka je milá a slušná žena.

„Nebyl s ní žádný problém, vždycky pozdravila,“ sdělila například jedna z obyvatelek sídliště. Děti prý vychovávala slušně. Za nepříjemné by se podle sousedů daly označit pouze časté návštěvy „pochybných“ existencí.

„Vypadali neupraveně, vlasy jim létaly všelijak, občas byli cítit i na dálku,“ prozradila jedna sousedka, která si ale myslí, že je žena zvala proto, že jim chtěla spíše pomáhat. „Nejspíš měla silné sociální cítění,“ dodala. Co se týká facebookové války, která se pod dojemným statusem truchlící maminky strhla, sousedi si myslí svoje. Podle nich nikdo nic neviděl, nikdo nic neví, „ale najednou je každý chytrý“, jak odpověděl soused.

Video
Video se připravuje ...

Policie vyšetřuje smrt několikaměsíčního miminka v pražském Kamýku. Aktu.cz

Fotogalerie
20 fotografií