Dnes v 8:30 se ztratil František S. na Hlavním nádraží v Praze. Byl na skautské výpravě do Čerčan, kdy ho naposledy viděli na peróně u vlaku a ve vlaku už s výpravou nebyl,“ uváděla Gábina Š., která je Františkovou tetou, ve svém facebookovém příspěvku.

Policie okamžitě zahájila pátrání. „Evidujeme jej jako dítě v ohrožení,“ upřesnil pro Blesk.cz policejní mluvčí Jan Rybanský. Chlapec šel podle kamerových záznamů s hloučkem ostatních skautů. Na jednom ze záběrů se však ztratil, a nadále jako by se po něm slehla zem. Až později se přišlo na to, proč. V Praze nezůstal.

Prosím moc o pomoc! Dnes v 8:30 se ztratil 6ti letý František Srna na Hlavním nádraží v Praze. Byl na skautské výpravě...

Zveřejnil(a) Gábina Štampachová dne Sobota 12. prosince 2020
Večer totiž došlo ke šťastnému zvratu. „Našel se v Čerčanech,“ sdělila Blesk.cz jeho teta Gábina Š., která na sociálních sítích o pomoc prosila veřejnost. „Ta úleva je neskutečná. Strašně děkuji za podporu a pomoc. Jsem šťastná. Neexistují slova, která by dokázala vyjádřit vděk celé rodiny,“ uvedla.

Informaci o nalezení Františka potvrdil i policejní mluvčí, nicméně dodal, že pro ně záležitost ještě není uzavřená. „Chlapec je nejspíše s jiným skautským oddílem, což je informace, kterou jsme obdrželi od českých skautů,“ sdělil Rybanský s tím, že 100% jistotu budou policisté mít, až František dorazí zpět do Prahy.

Návrat domů nastal krátce před půl šestou večerní, kdy se maminka s tatínkem konečně se zatoulaným Františkem mohli shledat. „Všem děkuji, že to sdíleli. Jsme rádi, že se našel,“ řekl pro Blesk.cz v dojetí tatínek malého Františka, když si jej vyzvedával na nádraží.

Video
Video se připravuje ...

V sobotu 12. prosince se ráno na Hlavním nádraží v Praze ztratil sedmiletý František. Nalezen byl až po půl dni pátrání v Čerčanech, kam měl mít původně s ostatními skauty namířeno. Do Prahy se ve zdraví vrátil ve večerních hodinách. Václav Burian

Co se vlastně stalo?

Scénáře se rýsovaly různé. Malý František byl naštěstí celou dobu v bezpečí. „Na nádraží se omylem připojil k jinému skautskému oddílu, se kterým strávil den na výpravě. Jen na jiné, než na kterou mířil,“ uvedli skauti na svém twitterovém účtu.

Až po několika hodinách zjistili vedoucí, že s sebou mají jednoho malého skauta navíc. I to se může stát, pokud jsou skautské oddíly plné nováčků, kteří se měsíce neviděli kvůli epidemii,“ doplnili skauti.

Fotogalerie
78 fotografií