Důležitý svědek, o němž se u soudu hojně hovořilo, konečně dorazil a začal vypovídat! Policisté v pátek přivedli Jaroslava F., blízkého kamaráda obžalovaného expolicisty Martina K., se kterým se seznámil před pěti či šesti lety přes internetovou sexseznamku. Brali spolu drogy a chodili za prostitutkami, jméno Jaroslava F. se vyskytlo ve výpovědích řady svědků, muž se však až do dneška soudu vyhýbal. V pátek však konečně promluvil. Hovořil o tom, že spolu brali drogy a chodili za prostitutkami. Martin K. mu měl také posílat perverzní a sadistické zprávy. 

V pondělí soud promítal šokující záběry z místa činu v Haasově ulici v Modřanech. Tam podle obžaloby Martin K. zavraždil v květnu 2019 ženu a následně založil požár, aby zahladil stopy. „Krev se nachází na podlaze před dveřmi, jsou zde šmouhy a zaschlá krev. Hned za dveřmi je tratoliště krve,“ popisoval policista ve videu. Bylo také vidět, jak na zemi leží zakrvácené bílé spodní prádlo a další stříkance krve na zdech, záběry ukazovaly také nůž a šroubovák, kterými měl Martin K. ženu zavraždit.

Obžalovaný Martin K. pracoval do roku 2014 u pražské policie, právě jeden z jeho bývalých kolegů od něj loni v květnu dostal zprávu, kde doslova stálo: „Tak jsem to udělal, zabil jsem člověka. Není to jen tak. Řezal jsem nebo bodal. Tekly potoky krve.“ Policista tomu nejdříve nevěřil, pak ale šel za svými nadřízenými. Šlo o vraždu ženy, se kterou pachatel neměl nic společného, pouze bydlela ve stejném domě, kde měl pronajatý pokoj. Požár podle obžaloby založil poté, co ženě podříznul krk, za to čelí obvinění z veřejného ohrožení.

Syn v dětském domově

U soudu koncem října vypovídala sestra zavražděné ženy Marie P. Popsala, že po zavražděné zůstal její manžel, který byl na péči zavražděné závislý - po těžké nemoci byl totiž upoután na lůžko. Společně navíc měli adoptovaného syna, který však kvůli smrti maminky musel zůstat v dětském domově. „Moje sestra velmi toužila po rodině,“ uvedla Marie P.

Martin K. měl páchat činy popsané v obžalobě mezi lety 2014 až 2019, v té době již nebyl u policie a živil se jako taxikář. Kromě toho přiznal, že bral dogy, na internetu lze najít obsáhlý popis jeho závislosti, který poslal do protidrogové poradny Sananim. Na pervitinu lidem posílal často i dost perverzní zprávy, které posílal také svojí matce, dokázal třeba deset hodin sledovat pornografii a onanovat.

Drogy jsou ostatně společným jmenovatelem mnoha činů, ze kterých obžaloba Martina K. viní. U soudu vypovídalo několik prostitutek, se kterými se stýkal a sjednával si s nimi schůzky přes web Amateri.com, ty měl napadnout. Obžaloba viní Martina K. i z vyhrožování matce, která ho vyhodila z domu, a jejího znásilnění. Kromě toho měl také znásilnit svoji bývalou přítelkyni. Obžalovaný Martin K. u soudu zpochybňoval výpovědi svědků, svoji bývalou bytnou například označil za prostitutku, ohradil se například i proti výpovědi soudního lékaře.

Soud s expolicistou kvůli vraždě a znásilnění
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
16:31
27. 10. 2020

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Soud tímto pro dnešek končí, další jednání je nastaveno na čtvrtek 29. října v 9:00.

16:28
27. 10. 2020

Štefan S. na dotaz soudce dále promluvil o údajném znásilnění matky obžalovaného, kterého se měl Martin K. dopustit. Údajně byl obžalovaný pod vlivem drog a pokoušel se svou matku osahávat a zalehnout. Když se ohradila, tak toho nechal. „Říkala, že se snažila bránit, ale bála se vzdorovat, protože byl evidentně v rauši,“ sdělil svědek soudci.

16:11
27. 10. 2020

Posledním předvolaným na úterní líčení je přítel matky obžalovaného. Ten uvedl, že nevěří tomu, z čeho je Martin K. viněn. Na druhou stranu promluvil také o tom, že měl svou matku „osahávat, i se s ní eroticky stýkat.“ K sexuálnímu aktu ale podle něj nedošlo. Dále také uvedl, že z Martina K. měla vlastní matka strach, a to kvůli jeho nevyzpytatelnému chování, když byl zdrogovaný.

15:32
27. 10. 2020

Po zavražděné zůstal její manžel, který po těžké nemoci skončil na lůžku, a byl tak na péči zavražděné prakticky závislý. Společně adoptovali syna Pavlíka, který však kvůli smrti maminky musel zůstat v dětském domově. „Moje sestra velmi toužila po rodině,“ uvedla Marie P.

15:21
27. 10. 2020

Od 15:00 líčení pokračuje.

 

Další předvolanou je Marie P., sestra zavražděné. „Ten čin mě velice zasáhl. Nikdy se s tím nevyrovnám,“ řekla s tím, že měla se sestrou velmi blízký vztah a že ke stáru plánovaly, jak si budou vzájemně nápomocné.

14:21
27. 10. 2020

K soudu přišel svědčit další Martinův bývalý kolega u policie. Ten v rámci přípravného řízení uvedl, že Martin K. bral steroidy, místy byl prý při službě nevyzpytatelný. Popsal například, že když měl kolemjdoucí výhrady k tomu, jak Martin K. jezdí se svým vozem, nerozpakoval se a předvedl dotyčného na policejní oddělení. Také tento svědek uvedl, že mu od Martina K. chodily tak divné zprávy, až si jej později raději zablokoval.

 

Soud je přerušen do 15:00.

 

13:45
27. 10. 2020

Martin K. si s výpovědí svědkyně, stejně jako v případě předešlých předvolaných svědků, nebere moc servítky. „Ulhaná prostitutka, ještě jich tady bude celá řada,“ vyjádřil se.

13:27
27. 10. 2020

Od 13:00 soudní líčení pokračuje výpovědí další svědkyně, která Martina K. znala. Pro soud uvedla, že se s ním, stejně jako jiné ženy, seznámila na internetových erotických stránkách, kde si mimo jiné domlouvala schůzky za účelem přivýdělku sexem. O obžalovaném vypověděla, že měl „nějaké zvláštní touhy“. Zároveň při výpovědi u policie sdělila, že se jí Martinův kamarád Jaroslav F. svěřil, že měl Martin K. v minulosti někoho znásilnit.

12:02
27. 10. 2020

Soudce nařídil přestávku, pokračovat se bude ve 13:00.

11:48
27. 10. 2020

Hovoří další svědci z řad sousedů. Jeden z nich uvedl, že uklízel prostor před bytem, kde k vraždě došlo. „Byly tam skvrny od krve a nějaké svršky, ošacení tam bylo,“ popsal. Další sousedka-svědkyně popsala, že její syn nejspíš všechno slyšel. Volal jí prý, že je na chodbě hrozný řev. Žena bydlí v prvním patře, vražda se stala o patro výš. „Syn mi sděloval, že na chodbě je hrozný rámus a řev,“ řekla žena. Synovi prý nařídila, ať tam hlavně nechodí. 

11:25
27. 10. 2020

Hovoří další svědek. Martina K. prý zná jako spolubydlícího, moc se s ním ale neznal. Bavili se údajně maximálně o tom, co dělají za práci nebo jaké mají záliby, věděl o něm, že je taxikář a že chodí do fitka. Sám v době, kdy mělo dojít v vraždě, se s nikým nepotkal, přišel asi kolem sedmé ráno do bytu.

11:15
27. 10. 2020

Martin K. se vyjadřuje k výpovědi svědkyně. Je v ní podle něj řada rozporů, uvedl, že si to žena nejspíš moc nepamatuje. Nervózní prý mohl být kvůli tomu, že míval halucinace z drog.

11:10
27. 10. 2020

Obhájkyně Martina K. se svědkyně táže, jaký byl Martin K. spolubydlící. Žena uvedla, že na ni nikdy nebyl agresivní nebo se nikdy nechoval nijak nevhodně. „Byl milý, zdvořilý, čistotný,“ doplnila.

11:02
27. 10. 2020

Svědkyně popsala den, kdy v bytě vznikl požár – ten podle obžaloby založil Martin K., který tak chtěl zakrýt vraždu. Uvedla, že cítila kouř, jako když hoří papír, a začala zvonit na sousedy. Klepala na sousedy a viděla, jak se nad futry jednoho bytu line kouř, a zavolala hasiče. Na dotaz soudce uvedla, že v bytě neviděla žádné stopy krve. Do bytu se mohla vrátit až po delší době, popsala, že tam ležela mrtvola.

 

Soudce se ptal na to, jak působil Martin K. po incidentu. „Říkal, že neví, co na to říct, že to je dům hrůzy,“ uvedla žena. Byl podle ní nervózní, nedokázal se jí podívat do očí. Pak prý chtěla, aby se muž odstěhoval, protože si myslela, že to mohl udělat. Přemýšlela, jestli má sama v bytě zůstat. Muž prý nakonec sám záhy odešel, zůstalo po něm jen pár věcí. „Taška flašek od piva, čisté košile a nějaké odpadky, tak jsem to všechno vyhodila,“ líčila svědkyně.

10:25
27. 10. 2020

Vypovídá další svědkyně, žena, která ve svém bytě v Hasově ulici pronajala Martinovi K. pokoj. Právě tak se podle ní seznámili. „Získal si důvěru i tím, že měl kladný vztah ke zvířatům,“ poznamenala. V bytě se prý zdržoval minimálně, chodil hodně do posilovny a tam se i sprchoval, občas se potkali na chodbě.

 

Vypověděla, že si jí ztratily dva mobily, ale nikdo o tom nic nevěděl. „Asi za dva dny za mnou přišel a přiznal, že tam měl nějakou slečnu v noci,“ uvedla s tím, že Martin K. to vysvětlil tak, že telefony ukradla slečna. Jedná se o čtyřpokojový byt. Žena prý měla problém sehnat práci, proto si tam vzala spolubydlícího poté, co se odstěhovali její dva synové. Bydleli tam s ní také také tři kočky a pes.

10:15
27. 10. 2020

Soudce se svědka ptal na povahu obžalovaného. Muž ho popsal jako docela inteligentního, dřív prý třeba ani nepil, když někam chodili a měl řídit. Martin K. ve výpovědi uvedl, že od svědka Ondřeje H. dostal drogy. K tomu se svědek vyjádřit nechtěl, tvrdí, že sám drogu nikdy ani nezkusil. SMS zprávám, které mu obžalovaný posílal, podle svých slov moc nevěřil, uvěřil nakonec ale té, v níž mu Martin K. popisoval vraždu ženy.

 

Martin K. k jeho výpovědi uvedl, že Ondřej H. byl také závislý na drogách. „Nikdy by mě nenapadlo mít homosexuální styk, bylo to jen proto, že jsem byl totálně sjetý,“ komentoval video s orálním sexem.

10:01
27. 10. 2020

Kolega obžalovaného expolicisty u soudu také přečetl zprávu, kterou mu Martin K. prý poslal a která se měla týkat vraždy, z níž je obžalován. Přišla mu asi v jednu hodinu v noci. Padla v ní slova o „potocích krve“. „O spánek jsem jí zlomil nůž,“ psal prý obžalovaný a následně ve zprávě detailně popisoval sexuální praktiky, které na ženě po útoku vykonal. „Chtěl jsem zabít mámu, ale neotevřela mi, tak jsem zabil někoho jiného,“ uvedl údajně ve zprávě a dodal, že zabije i sám sebe. Svěděk prý pak o těch zprávách mluvil s kolegou, přemýšleli, zda to může být pravda a co s tím má případně dělat.

 
9:58
27. 10. 2020

Koncem roku 2018 prý Martin K. poslal svědkovi video, kde je obžalovaný vidět při provozování orálního sexu se známým, který na něj následně močí. Svědkovi prý chodily dlouhé zprávy často, muž je podle svých slov pak už ani nečetl a nevěřil tomu, co v nich obžalovaný psal.

9:46
27. 10. 2020

Jako první dnes vypovídá svědek Ondřej H., bývalý kolega obžalovaného od policie. Uvedl, že se s ním zná 13 let, když sloužili u pohotovostní motorizované jednotky, potkávali se prý často. Kamarádili se i poté, co Martina K. od policie propustili, v kontaktu byli příležitostně. Svědek vypověděl, že od Martina K. dostával SMS, kde obžalovaný popisoval „záseky ve vaně“ pod vlivem drog i to, jak jezdil za prostitutkami. Pak se prý zprávy začaly měnit, Martin K. psal údajně i o tom, že by chtěl někomu ublížit nebo nějakou ženu znásilnit. „Určitě mi psal o tom, že chtěl znásilnit svoji mámu,“ uvedl u soudu.

9:43
27. 10. 2020

Minulý týden u soudu vypovídala řada poškozených, které měl Martin K. napadnout, i znalci. Znalec Jiří Hladík popsal zranění, která žena utrpěla, znalec v oboru sexuologie Petr Weiss zase uvedl, že muž netrpí duševní chorobou, jsou však u něj patrné známky útočného sadismu.

 

Obhájci obžalovaného četli také mail, který Martin K. poslal do internetové drogové poradny. V něm se zpovídal z toho, jak bere pervitin, který mu způsobuje „záseky“. Uváděl v něm také, že pod vlivem drog byl schopný 18 hodin sedět ve vaně a onanovat a zfetovaný prý také psal známým dlouhé perverzní zprávy, včetně své matky.