Důležitý svědek, o němž se u soudu hojně hovořilo, konečně dorazil a začal vypovídat! Policisté v pátek přivedli Jaroslava F., blízkého kamaráda obžalovaného expolicisty Martina K., se kterým se seznámil před pěti či šesti lety přes internetovou sexseznamku. Brali spolu drogy a chodili za prostitutkami, jméno Jaroslava F. se vyskytlo ve výpovědích řady svědků, muž se však až do dneška soudu vyhýbal. V pátek však konečně promluvil. Hovořil o tom, že spolu brali drogy a chodili za prostitutkami. Martin K. mu měl také posílat perverzní a sadistické zprávy. 

V pondělí soud promítal šokující záběry z místa činu v Haasově ulici v Modřanech. Tam podle obžaloby Martin K. zavraždil v květnu 2019 ženu a následně založil požár, aby zahladil stopy. „Krev se nachází na podlaze před dveřmi, jsou zde šmouhy a zaschlá krev. Hned za dveřmi je tratoliště krve,“ popisoval policista ve videu. Bylo také vidět, jak na zemi leží zakrvácené bílé spodní prádlo a další stříkance krve na zdech, záběry ukazovaly také nůž a šroubovák, kterými měl Martin K. ženu zavraždit.

Obžalovaný Martin K. pracoval do roku 2014 u pražské policie, právě jeden z jeho bývalých kolegů od něj loni v květnu dostal zprávu, kde doslova stálo: „Tak jsem to udělal, zabil jsem člověka. Není to jen tak. Řezal jsem nebo bodal. Tekly potoky krve.“ Policista tomu nejdříve nevěřil, pak ale šel za svými nadřízenými. Šlo o vraždu ženy, se kterou pachatel neměl nic společného, pouze bydlela ve stejném domě, kde měl pronajatý pokoj. Požár podle obžaloby založil poté, co ženě podříznul krk, za to čelí obvinění z veřejného ohrožení.

Syn v dětském domově

U soudu koncem října vypovídala sestra zavražděné ženy Marie P. Popsala, že po zavražděné zůstal její manžel, který byl na péči zavražděné závislý - po těžké nemoci byl totiž upoután na lůžko. Společně navíc měli adoptovaného syna, který však kvůli smrti maminky musel zůstat v dětském domově. „Moje sestra velmi toužila po rodině,“ uvedla Marie P.

Martin K. měl páchat činy popsané v obžalobě mezi lety 2014 až 2019, v té době již nebyl u policie a živil se jako taxikář. Kromě toho přiznal, že bral dogy, na internetu lze najít obsáhlý popis jeho závislosti, který poslal do protidrogové poradny Sananim. Na pervitinu lidem posílal často i dost perverzní zprávy, které posílal také svojí matce, dokázal třeba deset hodin sledovat pornografii a onanovat.

Drogy jsou ostatně společným jmenovatelem mnoha činů, ze kterých obžaloba Martina K. viní. U soudu vypovídalo několik prostitutek, se kterými se stýkal a sjednával si s nimi schůzky přes web Amateri.com, ty měl napadnout. Obžaloba viní Martina K. i z vyhrožování matce, která ho vyhodila z domu, a jejího znásilnění. Kromě toho měl také znásilnit svoji bývalou přítelkyni. Obžalovaný Martin K. u soudu zpochybňoval výpovědi svědků, svoji bývalou bytnou například označil za prostitutku, ohradil se například i proti výpovědi soudního lékaře.

Soud s expolicistou kvůli vraždě a znásilnění
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
14:49
20. 10. 2020

Soudce se nakonec rozhodl, že vyhoví žádosti obhajoby a blíže se seznámí s předešlým lékařským posudkem, který vytvořil znalec Jiří Hladík ohledně zranění prostitutky Alexandry. Obhajoba totiž poukazuje na rozpory mezi předešlým a nynějším vyjádřením znalce. Soudce tím úterní líčení ukončil.

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, soud tak pro dnešek skončil. Líčení bude pokračovat zítra od 9:00, opět ho pro vás budeme sledovat online. 

13:56
20. 10. 2020

Soudní znalec se též vyjádřil k povaze zranění prostitutky Alexandry, kterou měl Martin K. napadnout. Podle fotodokumentace z Thomayerovy nemocnice Hladík nerozporuje patrné krevní výrony v očích, které měla po útoku mít. „Co se týče mechanismu, je to tupé násilí, které vzniklo střední silou,“ poznamenal znalec. „Typicky tato poranění vznikají při úderu pěstí do oblasti očnice.“ Obhajoba si však stěžuje na to, že znalec ve svém prvním posudku tvrdil něco jiného.

 

Soudní líčení je přerušeno do 14:30.

13:32
20. 10. 2020

Ve 13 hodin předstoupil před soud lékař Jiří Hladík, uznávaný soudní znalec. Ten popsal smrtící zranění, které měl podle obžaloby Martin K. Způsobit 2. května starší ženě v Hasově ulici v Praze 4. Podle Hladíka došlo k přetětí tepny na krku a dalším mnohačetným poraněním ostrým předmětem.

 

„Jsou tam na horních končetinách známky obrany,“ uvedl u soudu s tím, že oběť se zjevně bránila. Utrpěla také zranění tupým předmětem, takže nevyloučil, že útočník měl dva vražedné nástroje. „Lze usuzovat, že se jednalo o dva nástroje, jedním by mohl být nůž,“ řekl. Dobu smrti ženy určil na půl deváté ráno.

12:30
20. 10. 2020

Jednání je přerušeno, pokračovat bude ve 13:00.

11:08
20. 10. 2020

V bytě, kde obžalovaný Martin K. žil, se našly také stopy krve. Podle něj to bylo proto, že si tam holil hlavu a občas se při tom řízl.

11:02
20. 10. 2020

Svědek Jaroslav F. se k soudu nedostavil. Pouští se prohlídka bytu Olgy Š., kde měl Martin K. bydlet. Nahlíží se do jeho pokoje, podle policisty má asi 4x 4,5 metru.

10:45
20. 10. 2020

Martin K. se vyjadřuje k výpovědi poškozené - podle něj je vymyšlená a je v ní celá řada rozporů.

10:35
20. 10. 2020

U soudu se přehrává rekonstrukce útoku Martina K. na Lucii L., která byla provedena v červenci 2019. Žena popsala incident s obžalovaným v terénu. Na figuríně předvedla, jak ji měl napadnout ve vozidle. Ukázala, jak ji bil do obličeje, pak chytil bezpečnostní pás a začal ji škrtit. To probíhalo asi minutu nebo dvě, při tom ji bil. Snažila se bránit a dostat z auta. „Držel mě za vlasy, mlátil mě do obličeje,“ říká ve videu.

 

Pak prý ležela na zemi vedle auta a během potyčky se jí dostala hlava pod auto. „Snažil se to auto rozjet,“ říká ve videu. Martin K. se podle ní snažil auto roztlačit, aby ji přejelo. Celou dobu křičela, okolo se pohybovali nějací lidé a ona podle svých slov doufala, že jí pomůžou. Okolo šel někdo se psem, což Martina K. podle ní vystrašilo, chvíli povolil a ona utekla. Nikomu se nesvěřila, protože se bála, že jí to nikdo nebude věřit kvůli tomu, že je prostitutka. Ani nešla se zraněními k lékaři. Řekla to jen svému dobrému kamarádovi. „Neřekla jsem, co se stalo, protože jsem se za to styděla,“ uvedla žena. V autě pak zůstaly její věci včetně klíčů, Martin K. se podle ní pokoušel dostat do jejího bytu. „Potom jsem se bála lidí,“ řekla.

9:45
20. 10. 2020

Soud přehrál záznam z oznámení na linku 112, který učinila matka Martina K. „Mám za dveřmi dva feťáky, jeden z nich je můj syn. Oni mě chtějí asi zabít,“ řekla žena. Podle Martina K. během let napsal své mámě různé zprávy, myslí si, že za to mohly drogy.

09:36
20. 10. 2020

Poté, co Martin K. odešel od policie, neměl prý moc peněz. Jako taxikář si vydělal za měsíc cca 15 tisíc, někdy to ale bylo jen pět tisíc. Soud se následně ptá na jeden z bodů obžaloby - znásilnění jeho vlastní matky. „K tomu nechci vypovídat,“ odpověděl obžalovaný.

9:22
20. 10. 2020

Nejprve bude obžalovaný odpovídat na otázky, v 10:30 pak promluví jeho kamarád Jaroslav F. Martin K. hovoří o užívání drog - za závislého se prý nepovažoval. „Celých pět let jsem se na pervitinu jenom zasekával,“ uvedl. Drogy bral prý několikrát do měsíce, pak to omezil na jednou měsíčně. S pervitinem prý začal kvůli sexu.

9:03
20. 10. 2020

Obžalovaného expolicistu Martina K. přivedli do soudní síně. Je oblečen stejně jako včera, na sobě má černé džíny a šedou mikinu se zeleným nápisem.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
9:00
20. 10. 2020

Dobré ráno, vážení čtenáři,

vítáme vás u online přenosu ze soudní síně. Dnes promluví kamarád obžalovaného Martina K., se kterým podle dřívější výpovědi brali drogy a chodili za prostitutkami, hovořit budou také další znalci.