Tečku nad kauzou týrání dvojčat učinil v pátek pražský městský soud. Žena před něj putovala z toho důvodu, že vlivem její špatné péče došlo před dvěma roky k úmrtí jejího syna Honzíčka, v jehož těle byly objeveny stopy drog, druhý Míša trpěl vleklými a neléčenými opruzeninami. Ačkoliv se Jana G. u soudu hájila tím, že byla dobrou matkou a nic z toho, co jí obžaloba připisuje, nedělala vědomě, předsedkyně soudu Zuzana Zápalková byla jiného názoru. Ve svém verdiktu uvedla, že matka o Honzíčka nepečovala vědomě od roku 2017, nedbala ani o jeho hygienu.

Podvýživa

Podle svědectví lékařek, které se o dvojčátka staraly od jejich narození a které u soudu vypovídaly, to měl Honzík po zdravotní stránce těžké odmalička. „Po narození musel na operaci, protože po porodu se u něho objevil zánět střev a bylo nutné přikročit k operaci,“ uvedla u soudu lékařka. O dvojčata se z medicínského hlediska starala zhruba do jejich 15 měsíců, kdy k ní přestala matka i přes opakované výzvy chodit.

Velkým tématem byl i Honzíčkův značný úbytek na váze. V době úmrtí, kdy mu byly dva roky, vážil kolem sedmi kilogramů, ačkoliv o rok dříve vážil necelých devět kilogramů. „Musel se objevit nějaký problém,“ zmínila lékařka například možnost anémie. Tím, že jej tehdy už neměla ve své péči, se pouze dohaduje, co se mohlo stát. Pokud by se vyvíjel, jak měl, měl podle ní Honzík ve dvou letech vážit okolo 12 kilogramů.
Video
Video se připravuje ...

Jana G. u pražského městského soudu, 26. srpna 2020. David Zima

Určitou roli v úbytku váhy mohly sehrát jeho opakující se záněty ústní sliznice – tzv. afty, na což poukazovala obhajoba a což dříve dosvědčili svědci. Oslovení soudní znalci, jejichž závěry přednesla předsedkyně soudu, k tomu podotkli, že „běžný zánět sliznice ústní dutiny může způsobit pouze přechodný váhový úbytek, nicméně při zanedbání péče a dlouhodobém zánětu může nastat nechutenství.“

Za možné příčiny zánětu viděli buď nedostatečnou hygienu, virové onemocnění, nedostatek vitamínů či nízkou obranyschopnost. Státní zástupkyně ve své obžalobě uvedla, že matka chlapečkovi nedávala úmyslně jíst, ani pít.

Selhání ledvin i srdce

Vyžádané znalecké posudky upozornily nejen na podvýživu, ale i na poruchu ledvin, zánět brzlíku a zánět dvanáctníku. Dále se odborníci podivovali nad samotnou smrtí jednoho z dvojčat, kterou bylo krvácení do srdce a jeho selhání. „Tato příčina úmrtí je u dětí velmi neobvyklá,“ uvedli znalci, kteří naznačili, že za krvácením do srdce mohlo stát násilí, například silný úder do hrudníku, který by narušil srdeční funkci tak, že došlo k úmrtí.

Státní zástupkyně sice uvedla, že nebylo prokázáno, zda úder učinila matka, tudíž jí nelze toto násilí přičítat, obhájce Jany G. nicméně kontroval tím, že násilí je zmíněno pouze jako varianta znaleckého posudku. „Pitva nic takového neprokázala,“ uvedl. Choroba či jiná vada však Honzíčkovi v minulosti diagnostikovány nebyly, což potvrdily obě svědčící lékařky. Matce nepomohly ani svědectví a především laboratorní výsledky, které prokázaly přítomnost toxických látek v tělíčku chlapečka.

„Ve vlasech Honzíka byla objevena přítomnost kofeinu, kokainu či diazepamu,“ uvedla státní zástupkyně při obžalobě. „Domnívám se, že diazepam mu podávala obžalovaná úmyslně za tím účelem, aby jej zklidnila a měla od něj pokoj. Její jednání vykazuje znaky úmyslného a zlého nakládání s nezletilým, což vedlo k jeho smrti.“

Někteří sousedé obžalované u soudu dříve uvedli, že v jejím bytu byl velký nepořádek, často se z něj ozýval křik a dětský pláč. Zaznělo mimochodem i to, že ze svých dvojčat více preferovala Míšu, který je teď v péči svého otce, jenž se s Janou G. rozešel v roce 2017. Honzíček proto podle obžaloby strádal psychicky i fyzicky.

„Snažila jsem se“

Vždy jsem se snažila, co to šlo,“ uvedla u soudu matka. „Nic z toho, co se stalo, nebylo úmyslné. Bylo toho na mne moc. Určitě tam bylo špatné věnování se dětem, ale ne úmyslné. Není pravdou, že bych Honzíčka neměla ráda, nebo mu chtěla ublížit, nedej bože se ho zbavit. Byl to miláček všech, kterému jsem dala první poslední. Psychicky jsem ale péči o děti nezvládala. Ať jsem se snažila sebevíc, nikdy žádné dítě nemělo, co chtělo,“ uvedla v poukázání i na své starší potomky. „Péče nebyla dokonalá, ale ne proto, že bych to takhle chtěla.“

K tomu, jak se k Honzíčkovi dostaly drogy, uvedla, že od ní ani od otce, se kterým nežije, určitě ne. „U nás doma drogy nebyly,“ řekla s tím, že sama narkomankou není a nebyla, ačkoliv si drogy dle vlastních slov dvakrát v životě dala. „Nedovedu si vysvětlit, jak je to možné. Ledaže by si je vzal z batohu otce, který nás navštěvoval, ale nevěřím tomu, že by mu je podal vědomě,“ sdělila. „Jestli jsem dětem ublížila, tak jsem jim ublížila tím, kde jsem teď. Chybí jim máma, tím jsem jim ublížila,“ hájila se v slzách.

Konečný verdikt

Obžaloba požadovala pro matku trest v horní hranici trestní sazby. Ženě hrozilo až 12 let ve vězení za ublížení na zdraví a týraní. Soudkyně počínání Jany G. vyhodnotila jako dvojí týrání svěřené osoby, u nějž trestní zákoník stanoví sazbu od dvou do osm let vězení. „Není to úplně typický případ týrání, které si většinou představujeme jako aktivní, velice hrubé jednání. Týrat lze i opomenutím, neposkytnutím péče,“ konstatovala předsedkyně soudního senátu Zuzana Zápalková. 

U druhého z dvojčat matka podle rozsudku rovněž zanedbávala péči, a to do loňského října, kdy si Michala převzal jeho otec. Chlapce údajně ponechávala ve špinavých a mokrých plenách, což mu způsobilo opruzeniny. Měl také silně zkažené zuby a lysiny na hlavě. Matka s ním nenavštěvovala zubaře ani jiné lékaře.

Fotogalerie
8 fotografií