K pokusu o krádež došlo v prodejně potravin v Mirotické ulici. Nejprve se dotyčný choval nenápadně, jako běžný zákazník. Když si vybral, co bylo potřeba, vydal se k východu. „U pokladny se však situace změnila a ze slušného zákazníka se stal lupič. Místo peněz podal pokladní papírek s výhružným textem: „Tohle je přepadení! Dejte mi peníze, mám bombu,“ líčí policejní mluvčí Jan Rybanský.

Aby svým slovům dodal váhu, předvedl pokladní předmět, který připomínal nástražný výbušný systém. Žena zachovala duchapřítomnosti i osobní odvahu a požádala opodál stojícího zákazníka, aby zavolal policii. „Během chvíle se na místo dostavilo několik hlídek PMJ, které podezřelého za pomoci donucovacích prostředků zadržely,“ uvádí Rybanský.
Video
Video se připravuje ...

Dramatické záběry ukazují, jak zloděje v prodejně policisté zpacifikovali.  Policie České republiky

Muže byl záhy převezen na policejní služebnu, kde mu byl vysloven návrh pro vzetí do vazby. „Obviněný jako důvod svého jednání uvedl tísnivou životní situaci, která ho donutila tímto způsobem obstarat si peníze na jídlo a ubytování,“ dodává mluvčí.

Situace je pro něj teď o to složitější, že na pokus o krádež je v době nouzového stavu pohlíženo přísněji. Hrozí mu tak trest odnětí svobody až na deset let. A „bomba,“ s níž chtěl obchod vyloupit? „Prohlídkou žádná výbušnina nalezena nebyla,“ uzavírá Rybanský s tím, že šlo jen o maketu.
Fotogalerie
5 fotografií