„Na rozpletení případu a dopadení pachatelů pracovali kriminalisté několik týdnů a v minulých dnech zahájili trestní stíhaní 23letého a 25letého muže pro trestné činy neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému s nosiči informací,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Mladšího z mužů, který byl podle Siřišťové „mozkem celé operace“, policie zadržela krátce před jeho nástupem do vězení, kde se nyní nachází. Trestán byl v minulosti už několikrát za podobné podvody, ze kterých ho nyní policie obvinila. Druhého z mužů soud poslal do vazby, dříve byl odsouzen za násilnou a majetkovou trestnou činnost.

„Případ je mimořádný enormním počtem podvedených uživatelů,“ uvedla Siřišťová. Dvojice podle ní využívala takzvaných phishinových útoků, při kterých lidi nasměrovala na falešné přihlašovací stránky internetového bankovnictví nebo podvodné online platební brány. Pachatelé tak získali přístupové údaje k účtům nebo k platebním kartám. Z účtů poškozených pak převáděli peníze, v některých případech si vyrobili kopie platebních karet a peníze vybírali z bankomatů.

Siřišťová upozornila, že ochranu internetových bankovních služeb a platebních karet obvinění neprolomili. „Pro své jednání pouze využili informace, které jim poškození vydali na základě podvržených stránek a kvůli lehkovážnému nakládání s přihlašovacími údaji do internetového bankovnictví, popřípadě údaji k platebním kartám, včetně PIN,“ podotkla.

Mluvčí varovala, aby lidé při platbách na internetu používali pouze důvěryhodné platební brány a služby a při platbách pomocí platební karty nikdy nezadávali její PIN kód. „Dále doporučujeme nikomu nepřeposílat nebo neoznamovat autorizační zprávy z banky. Při zjištění jakékoli podezřelé transakce doporučujeme neprodleně kontaktovat svoji banku a tuto platbu nahlásit,“ dodala.

Fotogalerie
5 fotografií