K požáru byli hasiči přivoláni krátce před 2:00. Pod kontrolu ho dostali podle mluvčího za půl hodinu, ale do zhruba 4:00 oheň dohašovali. „V Řeporyjích v noci hořel dřevěný skanzen. U požáru zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči. Plameny zachvátily tři dřevěné stavby v plném rozsahu. Požár se podařilo dostat pod kontrolu za třicet minut, dohašování trvalo až do 3:48 hodin,“ uvedli hasiči na twitteru. 

Video
Video se připravuje ...

VIDEO: Požár v pražských Řeporyjích Aktu.cz

Skanzen je pro veřejnost uzavřen - na místě jsou zahraniční filmaři, kteří tam natáčejí. „Po došetření požáru skanzenu v Řeporyjích jsme ve spolupráci s Policií České republiky zjistili, ze příčinou požáru je nedbalost,“ uvedl v úterý dopoledne mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Podle zástupce lokační agentury, která pro zahraniční produkci natáčení zajišťuje, Michala Rösslera, na místě chytla dekorace. „Nikdo neví proč,“ řekl pro Blesk.cz s tím, že objekt hlídala soukromá agentura.

Kvůli pomníku vlasovcům?

Dnes večer má přitom řeporyjské zastupitelstvo projednávat výstavbu pomníku vlasovcům. Starosta městské části Pavel Novotný (ODS) jím chce uctít památku zhruba 300 vojáků, kteří padli při osvobozování Prahy v květnu 1945. Jak by měl pomník vypadat, není jasné, Novotný by ale chtěl, aby byl hotový příští rok k 75. výročí konce druhé světové války. Proti záměru se ohradilo ruské velvyslanectví v Praze a ruská diplomacie.

Podle Novotného ale požár s kontroverzí kolem pomníku nesouvisí. „Nemyslím si, že by požár založil někdo úmyslně kvůli pomníku Vlasovců. Ve skanzenu se dost intenzivně točí, sám jsem tam už kolem roku 2005 hasil jako dobrovolný hasič. Tehdy jsem se bál, že jsem našel mrtvolu, ale byl to jen ohořelý beran,“ řekl v úterý ráno pro Blesk.cz s tím, že kvůli záměru pomník vybuovat žádné potíže nemá, zvýšil ale zabezpečení úřadu. 

Pavel Novotný k požáru skanzenu Řepora:

Video
Video se připravuje ...

V Řeporyjích v noci na 10. prosince 2019 vyhořel skanzen. David Malík

Řeporyjský skanzen Řepora, v němž jsou stavby ilustrující českou vesnici 14. století, v minulosti již dvakrát vyhořel. V roce 2003 žhář zapálil oheň, který zničil čtyři budovy a uhořely tři ovce, o rok později se oheň rozšířil z budovy hlídačů areálu. V minulosti skanzen posloužil například pro natáčení některých scén filmu Juraje Jakubiska Bathory, který byl inspirován postavou hraběnky Alžběty Báthoryové, známé jako čachtická paní.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Řeporyjí Novotný: „Jsem šílenec a všechno je mi jedno.“ Blesk TV

Fotogalerie
27 fotografií