Třiačtyřicetiletý záchranář se rozhodl, že se stane lékařem, a to bez řádného vystudování. Jeho snem bylo pracovat jako gynekolog na některé z pražských klinik a rozhodl se pro to udělat všechno, jen ne obor vystudovat.

Muž oslovil státní tiskárnu cenin, aby si v ní opatřil několik kusů originálů lékařského diplomu s ražbou na pergamenu. Jeho záměr se pravděpodobně ale někomu zdál více než podezřelý.

Falešný novinář

„K objednávce diplomu doložil zfalšované úřední dokumenty jako například novinářský průkaz nebo potvrzení opravňující výrobu filmových dokumentů stvrzené padělaným razítkem se státním znakem. Diplom a ostatní osvědčení si vypůjčil bez vědomí jeho přítelkyně, která je lékařka,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Drábková.

Během jednání o výrobě rekvizit diplomů ve státní tiskárně cenin ho kriminalisté zadrželi a falzifikáty mu zabavili. „Za výše uvedené jednání mu bylo sděleno podezření ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny,“ doplnila Drábková.

Práce na klinice

Odhalení jeho plánu policisty ho ale nezastavilo. Diplom a potřebné dokumenty padělal v grafickém programu na počítači, aby se prezentoval jako lékař a ucházel se o práci gynekologa. Dokonce odpověděl na nabídku práce lékaře u nejmenované zdravotní instituce. „Elektronicky zaslal diplom a ostatní osvědčení. Tyto úřední dokumenty tak užil jako pravé v úmyslu vykonávat činnost lékaře gynekologa na pracovišti asistované reprodukce,“ popsala policejní mluvčí.

Kriminalisté falešného gynekologa chytili přímo při osobním pohovoru, takže naštěstí nestihl vykonávat tak zásadní a odbornou činnost bez potřebného vzdělání a někomu tak ublížit.

Další svědkové

„Policie žádá další svědky či poškozené z tohoto případu, aby kontaktovali linku 158. Je totiž pravděpodobné, že obviněný muž kontaktoval více zdravotních institucí, kde mohl předkládat falzifikáty dokumentů,“ dodala nakonec Drábková.

Kriminalisté ve věci zahájili trestní stíhání muže, který je obviněn ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

Fotogalerie
4 fotografie