Heranová uvedla, že nejdůležitější výroky verdiktu městského soudu byly odvolacím soudem potvrzeny a nabývají právní moci. „Výroky z rozsudku soudu prvního stupně - výrok o vině, výrok o trestu odnětí svobody a zařazení pro jeho výkon, výrok o náhradě škody - zůstaly beze změny a jsou nyní pravomocné,“ sdělila Heranová.

Vražda se stala 4. března v bytě v Horynově ulici v Praze 11 v době, kdy byla matka dítěte na večerní směně v práci. Po návratu domů našla žena svou dceru Nikolku mrtvou na zemi, Jiří N. spal o kus dál pod stolem. Přivolaní policisté a záchranáři muži následně naměřili v krvi 3,25 promile alkoholu.

Sedmadvacetiletý Jiří N. později řekl policii, že při hlídání holčičky vypil lahev rumu a načal další. Dítě při tom vykoupal a nakrmil. Když se pak „zničehonic“ probudil vedle dívky na gauči, vzal ze stolu dva kuchyňské nože a napadl ji. Podle znalců by holčičku vzhledem k charakteru ran nezachránila ani okamžitá lékařská pomoc.

Vyučený zámečník trvá na tom, že si okolnosti útoku nepamatuje. Má dlouhodobě problémy s alkoholem a i podle svědků už v minulosti míval po napití výpadky paměti. V dospívání také užíval heroin, pervitin a marihuanu. Z alkoholismu se několik měsíců ambulantně léčil v Mělníku, po přestěhování do Prahy už ale léčbu nenastoupil.

Jiří N. nebyl dříve trestně stíhaný. S družkou se seznámil, když byla v pátém měsíci těhotenství. Uvedl, že mu nikdy nevadilo, že není biologickým otcem dítěte. Společně bydleli nejprve u jeho, poté u partnerčiných rodičů. V soužití ale narůstaly problémy, a tak se pár necelý měsíc před vraždou přestěhoval do podnájmu. Soudkyně vztah popsala jako „složitý a komplikovaný, až toxický“. Partneři podle ní opakovaně řešili různé konflikty.

Fotogalerie
22 fotografií