Zpovykaní výletníci jsou schopní si i uprostřed národního parku stavět stany či okupovat přístřešky sloužící jako ochrana před nepříznivým počasím. Co na tom, že je v chráněném území nocování zakázáno.

„Skoro neuběhne den, aniž by naši strážci někoho nechytili,“ povzdechl si ředitel Národního parku Bavorský les Franz Leibl.

Vrcholem je, že se nerozpakují ani rozdělat si v lese oheň. „To je nejen zakázáno, ale je to i nezodpovědné kvůli riziku lesních požárů. My jsme chráněné území a ne zážitkové hřiště,“ uvedl Leibl.

Stresují zvěř

Divoká, mnohdy vzácná zvířata jako rys, vydra, tetřev hlušec nebo puštík bělavý, tak mnohdy ani v noci nemají klid. „Když plaché zvíře vyděsíte jasným světlem nebo hlasitými zvuky, výrazně se tím zvýší jejich stresová zátěž a pro některá zvířata to může být až fatální,“ vysvětlil Leibl.

Správa německého parku tak nyní rozšiřuje strážní hlídky i přes noc. Dopadené provinilce čeká pokuta v řádech tisíců korun. Aby ale vyšli slušným návštěvníkům vstříc, chystá správa Bavorského lesa nocoviště poblíž jeleních výběhů u Scheuerecku. V budoucnu by tam mělo být možné i využití parkovací míst pro obytné vozy.

Strážce skončil v jezeře

S chováním jako přes kopírák se potýkají i strážci parku na naší straně hranice. Jednoho z nich dokonce neukázněný turista ze skupinky dvou mužů a ženy před několika dny napadl. Trojice se spolu se psem plemene sibiřský husky pohybovala u Černého jezera v místech, kam je vstup zakázaný. Strážce, který je na to upozornil, jeden z mužů napadl a shodil ho do jezera.

„Skupinka cizinců pak pokračovala směrem na Bílou Strž. Následně strážce skupinku dostihl, ale stejný muž jej slovně i fyzicky napadl, kdy měl v ruce kus dřeva a hlavou jej udeřil do čela,“ popsala policejní mluvčí Dana Ladmanová. Strážce zalarmoval policii, cizinci ale zmizeli za hranicí.

Hledá se útočník

Agresivního turistu ve věku 45 až 50 let teď hledá policie. Podle popisu byl robustní postavy, vysoký asi 180 cm, oblečený v kostkované košili, krátkých světlých kalhotách a na hlavě měl kšiltovku.  

Pokud si v době incidentu někdo pořizoval video či foto u Černého jezera a zaznamenal něco, co by pomohlo agresora odhalit, může materiál zaslat policistům na e-mail: kt.ook.podatelna@pcr.cz nebo kt.oop.zruda@pcr.cz

Zimní hříšníci

Klid není v parku ani v zimě. Letos několik lidí neváhalo dovádět na zamrzlé hladině Čertova jezera. Ledovcová jezera v přírodní rezervaci, kam je vstup mimo vyznačené trasy zakázán, ale opravdu nejsou veřejným kluzištěm.

„Strážci uložili na místě několik pokut až do výše pět tisíc korun. Vedle pokut za vstup na led Čertova jezera dostal tisícikorunovou pokutu i pilot dronu,“ mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Řidičům se pak často prodraží špatné parkování.

VIDEO: Takhle se v zimě nahrnuly davy lidí na šumavskou Kvildu.

Video
Video se připravuje ...

Češi na horách: Davy lidí vyrazily do okolí Kvildy na Šumavě. Běžkaři i pěší turisté. Blesk - Martina Neckářová

Fotogalerie
7 fotografií