Veronika L. (37) se u soudu zpovídala z těžkého ublížení na zdraví. „V místě svého bydliště úmyslně a opakovaně udeřila syna do obou rukou a způsobila mu zlomeniny levé a pravé předloketní kosti. Pak s ním zacházela tak, že došlo k nárazu hlavy do tvrdé plochy a k pohmoždění mozku,“ řekla státní zástupkyně Věra Brázdová.

Chybějí důkazy

Veronice L. hrozilo u soudu až 12 let vězení. Obžaloba jí navrhovala pětiletý trest. Soud ji ale zprostil vinny. Podle soudu se nepodařilo zjistit mechanismus zranění.

„Nenašly se ani důkazy, které by nade vší pochybnost obžalovanou či někoho jiného ze spáchání skutku usvědčily,“ uvedla předsedkyně senátu Helena Przybylová.

Udělal to prý kocour

Matka se cítí nevinná. „Nejsem si vědoma, že bych synovi vědomě ublížila,“ tvrdila Veronika L. U soudu naznačila, že synovi mohl zranění způsobit kocour vážící 9 kg.

„Ležel na něm v postýlce,“ uvedla Veronika L. Z odposlechů je ale slyšet, jak svému příteli říká, že jí dítě dvakrát spadlo z postele.

Odhalení v nemocnici

Na zranění malého chlapečka přišli lékaři na jaře před dvěma lety, když Veronika L. přivezla dítě kvůli stafylokoku do nemocnice. Kojenec měl zlomené obě ruce, poškozený mozek a starší zlomeninu nohy.

Rozsudek není pravomocný. Veronika L. rozsudek přijala, ale státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou. Chlapeček i jeho o rok starší bráška Daneček skončili v ústavu.

VIDEO: Co se děje v postiženém mozku.