Všichni místní, kteří mají občanský průkaz, si musí do konce roku pořídit doklad nový. V původním už mají uvedené nesprávné bydliště v jiném okrese. Kromě pětitisícového Holýšova se to týká obyvatel Bukovce, Čečovic, Černovic, Neuměře, Kvíčovic, Horní Kamenice, Štichova a Všekar.

Pokud by někteří kvůli zdravotním omezením cestu na úřad nezvládli, vyrazí k nim po domluvě s oddělením občanských průkazů městského úřadu ve Stodě mobilní pracoviště.

Bez poplatku

„Zajistí pořízení žádosti, vyfotografování občana i předání vyhotoveného občanského průkazu,“ uvedlo na webu ministerstvo vnitra. Správní poplatek za výměnu dokladu lidé platit nebudou, jiné doklady si měnit nemusí.

Instituce jako banky či pojišťovny není nutné o změně okresu informovat. „Pokud ale v obci fungují spolky a jiná zájmová sdružení (hasiči, zahrádkáři, včelaři, fotbalisté…), je vhodné, aby se jejich zástupci informovali u nadřazené organizační jednotky,“ dodalo ministerstvo.  Stanovy spolků a sdružení totiž často územní působnost upravují.

VIDEO: Ministr Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. 

Video
Video se připravuje ...

Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 Arena? Blesk Zprávy / ČTK