Cílem projektu Život pro mokřady je plošné zadržení vody v krajině, nikoli jen bodově, například ve vodních nádržích. „Plošný přístup podpoří zadržování vody na mnohem větším území a ve větších objemech. Přispěje také k dosycování zásob podzemní vody a zmírní přehřívání krajiny, ke kterému v posledních letech na mnoha místech dochází,“ vysvětlila odborná garantka projektu Iva Bufková.

V letošním roce čeká revitalizace 15 odvodněných lokalit. Jde o svahy nad Křemelnou, rašeliniště na Modravských slatích a prameny a potoky u Stožce. Na 532 hektarech bude zrušeno přes 80 km odvodňovacích rýh a obnoveno přibližně 20 km drobných potoků.

Bude práce

„Předpokládáme, že objem vody zadržené v krajině se tak zvýší minimálně o 40–50 tisíc metrů krychlových,“ dodala Iva Bufková s tím, že projekt podpoří i zaměstnanost v regionu. Na pracích se totiž podílí místní firmy z Klatovska a Prachaticka. Lokální původ bude mít i použitý materiál, třeba dřevo na zablokování kanálů.

Projekt Život pro mokřady je naplánován do roku 2024. Počítá se s tím, že během této doby se obnoví na dva tisíce hektarů mokřadů a rašelinišť.

Fotogalerie
4 fotografie