Kámen místní usadili na čestné místo mezi kostelem a obecním úřadem. Do balvanu i vybrousili plošku, aby bylo snadnější se jej dotýkat. Inspirací byla geologická expozice šumavských hornin na Rokytě u Srní. Zdroje ale Černošínští využili vlastní.

„Tenhle kámen sem prostě patří. Každý, kdo přijde, si z něj může načerpat „třetihorní“ energii. Pochází totiž z nedaleké zaniklé sopky Vlčí hora. Ta je takové naše rodinné stříbro, je tam nádherná příroda,“ popsal starosta Miroslav Plincelner (65).

Špatné bere, dobré dává

A podle místních to opravdu funguje. Ke kameni chodí pravidelně i Barunka Glazerová (12) s maminkou Ivanou (41). „Dcera je autistka, a kameni jakoby vždy předala tu svoji vzteklost. Začala dokonce mnohem více komunikovat, a výrazně jsme mohli i snížit medikaci,“ řekla paní Ivana.

„Dává mi dobrou náladu a sílu,“ prozradila o kouzelném kameni sama Barunka.

Vlčí hora

Necelých 704 metrů vysoký pozůstatek třetihorní sopky se nachází asi dva kilometry vzdušnou čarou od centra Černošína. Je významnou mineralogickou lokalitou, vyskytují se zde velké krystaly augitu a amfibolu. Díky zvláštnímu mikroklimatu se v lokalitě daří i vzácným rostlinám, kvete tu například kriticky ohrožený hořeček drsný Sturmův.

VIDEO: Kouzelný kámen v Černošíně na Tachovsku.

Video
Video se připravuje ...

Kouzelný kámen v Černošíně na Tachovsku pochází ze zaniklé třetihorní sopky Vlčí hora. Romana Vébrová