Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fakultní nemocnice v Plzni pečuje o čtyři pacienty s koronavirem: Ve vážném stavu je otec pendlera

Autor: rv, ČTK - 
24. března 2020
15:18

Tři muži a jedna žena pozitivně testovaní a koronavirus leží v plzeňské fakultní nemocnici (FN). Stav jednoho z nich, asi sedmdesátiletého pacienta, je vážný. Jedná se o otce muže, který dojížděl za prací do zahraničí. Celkem byl dosud virus zjištěn v kraji u 22 testovaných.

Zmíněný pacient je kvůli přidruženým zdravotním komplikacím ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Lékaři jej museli na jednotce intenzivní péče napojit na umělou plicní ventilaci. Podle zdravotníků se jedná o otce pendlera, který má také příznaky nemoci. Na výsledky jeho testů se zatím čeká.

FN je na případný nárůst pacientů s koronavirem připravená, na infekční klinice je pro ně k dispozici 80 standardních lůžek. „V jednotlivých fázích jsme schopni vytvořit postupně kapacitu až 50 intenzivních, plně ventilovaných lůžek,“ řekl ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Na jednotce intenzivní péče (JIP) plicní kliniky je připraveno osm lůžek, jedno je obsazené. Dvě lůžka jsou k dispozici pro vážné případy, kdy by bylo pacienta třeba napojit na mimotělní oběh.  V případě potřeby by se postupně zapojily i další vybrané JIP v borském a lochotínském areálu. Pokud by se naplnil katastrofický scénář jako v Itálii, je FN schopna aktivovat až 127 ventilovaných lůžek.

Pro pacienty, kteří jsou přijati kvůli jiným potížím, ale je u nich podezření na koronavirus a jejich testy ještě nebyly vyhodnoceny, je vyčleněno dalších 48 lůžek. Ta jsou v odděleném pavilonu,  jehož součástí je i operační trakt. Zatím je těchto pacientů v nemocnici šest. Pokud se u nich nákaza nepotvrdí, přesunou se na příslušné oddělení. V opačném případě se o ně postarají na infekční klinice.

VIDEO: Jak je to s koronavirem na oblečení a botách.

Video  Koronavirus na oblečení a botách? Prymula řekl, jak to je. A co si myslí o promořenosti celé české populace.  - Zpravodajstvi FTV Prima
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa