Bílé mládě objevili ošetřovatelé ve vaku hnědě zbarvené samice již 27. prosince, ale až nyní se ho podařilo vyfotit.

Kdy skutečně se bílé mládě narodilo, chovatelé nevědí. Klokaní mládě má po narození jen pár centimetrů, je holé, slepé a nemá zadní nohy. U klokanů rudokrkých váží jen kolem jednoho gramu. Po porodu musí po srsti samice vyšplhat do vaku a přisát se na bradavku. Ve vaku dál roste a vyvíjí se. Hlavu z vaku začínají vystrkovat až asi sedmiměsíční mláďata.

„Vždy s nadsázkou říkáme, že u klokanů neslavíme narozeniny, ale spíš vykouknutiny z vaku,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba. U klokanů rudokrkých zůstává mládě ve vaku 40 týdnů, nejdéle ze všech druhů klokanů.

„Mládě je zatím vidět málokdy, postupně ale bude možné spatřit ho stále častěji a začne i vylézat z vaku,“ dodal Vobruba.

Je otužilý

Klokan rudokrký se v českých oborách objevoval již v 19. století, je to otužilý a často chovaný druh. První bílou samici Albínu získala plzeňská zoo ze Zoo Zlín v roce 2017, následující rok měla bílé mládě Jumpyho a loni další mládě, tentokrát hnědé. Narození bílého klokana není výjimkou, spíše zajímavostí. U návštěvníků ale patří k velmi oblíbeným zvířatům.

VIDEO: Jubilejní 20. velbloudě v plzeňské zoo je samička Aiko.