Stavět se začalo loni v říjnu. „Nová trať měří 1,3 kilometru a v ulici U Letiště je její součástí také točka tramvají. V rámci stavby jsme se museli vypořádat i s mostem přes dálniční přivaděč. Most váží 350 tun, jeho délka je 38 metrů, výška necelých osm metrů,“ přiblížil náměstek primátora Pavel Šindelář.

„Na trase linky č. 4 přibyly čtyři nové tramvajové zastávky v obou směrech – „Borský park“ před křižovatkou Klatovská – Kaplířova – U Borského parku, „Bory“ v nové točce v ulici Dobřanská, „Technická“ u Západočeské univerzity na Borech a „Univerzita“  poblíž ulice U Letiště,“ popsal ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Jiří Ptáček.

Do točky Bory budou zajíždět všechny tramvajové spoje, některé pak budou pokračovat až na konečnou k univerzitě. Autobusové linky, které dříve končily ve stanici U Borského Parku se přesouvají do nového přestupního terminálu v Dobřanské ulici.

Nové parkoviště i průjezdná Kaplířova

Součástí projektu je i nové parkoviště v objektu bývalých kasáren u budovy úřadu práce pro 69 vozů, čtyři stání jsou vyhrazena pro invalidy. Druhá parkovací plocha byla vybudována u obytného domu na kraji Kaplířovy s kapacitou devíti míst, s jedním vyhrazeným stáním pro invalidy,“ doplnil David Malán z magistrátního odboru investic.

Současně se zprovozněním tramvajové trati na Borská pole se zprůjezdnila Kaplířova ulice pro individuální automobilovou dopravu. Bude ji možné využívat do neděle 16. února příštího roku, stavební prác jsou kvůli zimní přestávce přerušené.

„V případě nepříznivých klimatických podmínek v polovině února bude termín uzavření Kaplířovy ulice ještě upřesněn,“ dodala mluvčí magistrátu Eva barborkou. Kaplířova ulice včetně křižovatky Klatovská – U Borského parku se kompletně otevře v průběhu měsíce května 2020.

Po letech delší linka

„Jsem rád, že vybudováním této části tramvajové tratě po dlouhé době rozšiřujeme kapacitní a ekologickou dopravu, která přispívá ke zlepšení životního prostředí ve městě. Pamětníkům mohu připomenout, že poslední rozšíření tramvajové tratě proběhlo v květnu 1990, tedy před více jak 29 lety“, doplnil náměstek primátora Roman Zarzycký.

Fotogalerie
6 fotografií