V ubytovně bydlí většinou zahraniční dělníci, kteří většinou pracují v nedaleké zóně Borská pole. Hasiči museli vyvést 37 lidí. „Z přízemí objektu jsme vynesli několik tlakových lahví. Na místo byl povolán i evakuační autobus HZS,“ řekl mluvčí hasičů Petr Poncar. Zasahovalo deset jednotek včetně drážních hasičů, což je přes 40 záchranářů. Na místo letěl i policejní vrtulník, požářiště monitoroval dron.

„Na místo byly vyslány výjezdové skupiny a aktivovány speciály na řešení mimořádných událostí. Ošetřili jsme 12 osob, 11 jich bylo převezeno do zdravotnického zařízení. Bohužel dvě osoby byly ohroženy na životě,“ uvedl mluvčí záchranářů Martin Brejcha.

Záchranáři na místě zůstali pro případ potřeby pro zasahující složky IZS. Dva z ošetřených byli hasiči. „Jeden příslušník HZS podepsal reverz a do nemocnice transportován nebyl. Druhý hasič byl převezen do fakultní nemocnice na Lochotíně. Není ohrožen na životě,“ dodal Brejcha.

Ubytovna je zničená

Horní patro dvoupodlažního objektu zcela zachvátily plameny, z místa stoupal hustý černý dým, který byl vidět i ze vzdálenějších lokalit Plzně. „V zadní části objektu jsou propadlé stropy, konstrukce tam byla jiná než v přední části budovy,“ popsal mluvčí hasičů Petr Poncar.

Požár se podařilo po několika hodinách lokalizovat, po 16 hodině hasiči dohašovali jednotlivá ohniska a vyhledávali další možná. „Na místě budeme mít přes noc dvě jednotky, ráno budou pokračovat v práci vyšetřovatelé," popsal Poncar s tím, že předběžnou škodu odhadl spolumajitel na 40 milionů.

„Lidi, kteří jsou v pořádku, nezranění a museli opustit ubytovnu, převezeme do našeho zařízení na Roudné, poskytneme jim tam náhradní ubytování,“ řekl primátor Martin Zrzavecký.

Na místě zůstávají i policisté. „Budou střežit objekt a i nadále informují nově příchozí obyvatele ubytovny o náhradním ubytování. Ráno, pokud vše půjde dobře a bude to možné, spolu s HZS provedou ohledání místa činu. Stále také vyslýcháme svědky,“ dodala policejní mluvčí Martina Korandová.

Kvůli požáru byla uzavřena v obou směrech Borská ulice, aby mohly projíždět složky IZS. Kolem 14 hodiny byla ulice kyvadlově zprůjezdněna, policisté řídili dopravu. Magistrát doporučil obyvatelům, aby kvůli hustému dýmu nevětrali. Dopravní podnik města i další dopravci kvůli požáru odklonili linky.

Fotogalerie
22 fotografií