Na chodníku před soudem bylo pořádně rušno. Když policisté přivezli před budovu Alberta A. v dodávce VW Transportér s neprůhlednými skly, Otec postřelené ženy Andrej D. (65) přistoupil k vozu a začal na přítele své dcery křičet. „To si nezasloužila, co jsi jí udělal. Čekala na tebe, když jsi byl v base. Je v kritickém stavu, ona mi umře,“ rozplakal se Andrej D.

Soud dnes poslal Alberta A. za pokus vraždy do vazby. Důvodem je, že by dotyčný mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti nebo se dát na útěk. „K činu se přiznal, ale popírá, že by úmyslně stiskl spoušť. Výstřel a nedovolované ozbrojování přiznal,“ řekl soudce Davida Svoboda. Za pokus vraždy mu hrozí až 18 let vězení.

Oběť střelená do hlavy

Hrůzné drama se odehrálo ve čtvrtek večer před vjezdem do továrny Eugen Wexler v Kotelské ulici v Rokycanech. Albert A. sem měl podle policie přijet v osobním voze Škoda Superb. „Zde měl přistoupit k zaparkovanému vozidlu Opel Meriva, ve kterém seděla jeho přítelkyně a jedním výstřelem z nelegálně držené pistole ji zasáhl do hlavy,“ uvedla policejní mluvčí Dana Kroftová. „Vedle ní v autě seděl můj vnouček. Ještě štěstí, že ho nezasáhl. Výstřel šel do auta ve směru k němu,“ řekl Blesku dědeček Andrej D.

Držel pistoli a byl od krve

Útočníka Alberta A. dopadli policisté v Plzni. Ještě před tím, než ho chytili, Albert A. odjel k otci své přítelkyně Andreji D. „Křičel, že je moje dcera střelená do hlavy a abych tam s ním jel. Řekl mi, že se to stalo u fabriky v Kotelské ulici. Nejdříve jsem si myslel, že jí někdo střelil, ale pak mi došlo, že to udělal on,“ popsal Blesku Andrej D.

Najednou jsem si uvědomil, že Albert A. stojí přede mnou s pistolí v ruce a byl také od krve. Skočil jsem do auta a jel na to místo, které mi udal. On jel jiným autem za mnou a já si myslel, že k té fabrice jede se mnou. Na křižovatce ale uhnul na druhou stranu, směrem na Plzeň,“ líčil Andrej D.

Vnuk se ptá na maminku

Když jsem přijel před tu továrnu, už tam byli policisté a také přijela Záchranka. Řekl jsem policistům, kde Albert A., v Plzni je. A oni ho tam pak zatkli,“ řekl Andrej D. Střelbu podle něj viděl jeho vnuk. „Ten je teď u babičky a neustále se ptá po mamince. Dcera je v kritickém stavu v nemocnici a může každou chvíli umřít,“ dodal. Andrej D.

Dcera má s Albertem A, syna. Když byl ve vězení, celou dobu na něj čekala. Před deseti měsíci ho pustili na podmínku a žili spolu. On ji ale psychicky a fyzicky týral,“ dodal Andrej D. Kosovského Albánace Alberta A. poslal do vězení Krajský soud v Plzni za to, že pervitinem a heroinem zásoboval německé narkomany. Soud mu tehdy prokázal sedm transportů drog.

Fotogalerie
24 fotografií