Jeho blízcí nyní smrk darovali městu, jak si to sám senior před smrtí přál. „Doufám, že v těžké době udělá lidem radost a vykouzlí jim úsměv na tváři,“ řekl synovec Jan Jach (64) z Markvartovic na Opavsku, který se s manželkou o strýce staral.

„On neměl lehký život. Přežil oba syny a právě na hukvaldské chatě našel útočiště. Miloval to tam a o smrk se pečlivě staral. Do nemocnice, kde chytil covid, jel s obyčejným úrazem. Ani očkování nepomohlo, nemoc ho totálně zničila,“ líčil Jach.

Video
Video se připravuje ...

Kam na nejhezčí vánoční trhy v Česku? Videohub

Strýce si bude pamatovat jako nadšeného kutila a obrovského milovníka melounů. „Každého však nejvíc překvapil svým neobvyklým jménem. V naší zemi se jím mohli pochlubit jen tři muži,“ dodal Jach.

Vánoční lípa je nádherná

Neobvyklý vánoční strom mají přímo v Hukvaldech. V obci si lidé přáli mít v každé místní části svůj vlastní, aby si nezáviděli. Takže se tady tradičně rozsvěcují čtyři smrky a v místní čtvrti Horní Sklenovmají netradičně lípu.

Podle starosty Luďka Bujnoška stojí lípa zrovna uprostřed točny, poblíž elektřiny a je u ní lavička, proto padla volba na ni. „Osvětlená je nádherná,“ dodala místostarostka Ivana Hrčková.

Fotogalerie
8 fotografií