Majitelkou tiskárny je Naděžda Krejčířová, matka uprchlého a v Jihoafrické republice uvězněného Radovana Krejčíře (52). Podnik ročně tiskl osm milionů knih. O práci tak přijde zhruba 150 lidí.

Podle informací z webu E15 si Krejčířová v roce 2018 vyplatila osmkrát větší dividendy, než byl čistý zisk podniku. A nebylo to poprvé...

Byla součástí historie

„Bojím se, že končí další významná součást těšínské historie, na kterou jsme mohli být hrdí. Tiskárna byla jednou z nejstarších tiskáren v Česku. Od 80. let 19. století tiskla nádherné knihy v desítkách jazyků, i exotických, prakticky pro celý svět. Měla titul C. K. dvorního dodavatele,“ podotkla obyvatelka města Dorota Havlíková.

Významný český polygrafický podnik založil v roce 1806 knihtiskařský tovaryš Fabián Beynhauer a vzápětí ji koupil Tomáš Václav Antonín Prochaska. Tiskárna byla na konci 19. století jednou z největších a nejmodernějších v celém Rakousko-Uhersku.

V rukou rodiny Krejčířových

V roce 1995 ovládl firmu po kuponové privatizaci Lambert Krejčíř, otec Radovana Krejčíře. Když však Lambert Krejčíř v roce 2002 za dosud nevyjasněných okolností zmizel, převzala vedení tiskárny jeho žena a dosud byla zároveň generální ředitelkou společnosti.

VIDEO: Plánoval Krejčíř další vraždu?

Video
Video se připravuje ...

Plánoval Krejčíř další vraždu? A záře polských skleníků asi pohasne Blesk TV

Fotogalerie
27 fotografií