„Když jsme je přesvědčili, ať nám ho dají, vymlouvali se na nedostatek peněz. Přitom pán pracuje v Německu. Veterinář byl v šoku, Mikeše už však zachránit nedokázal,“ říká Barbora Tocauerová z Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat.

Podle jejích slov byl pejsek v autě moc hodný. „Na veterině se vrhl na misku s vodou. Pil a pil, ale ona zůstávala stále plná. Rvalo nám to srdce,“ líčí poslední okamžiky Mikešova života Barbora.

O to víc se zlobí, na připravovaný verdikt soudu, který se týráním nyní zabývá. „Máme informaci, že navrhuje pro majitele podmínku a veřejně prospěšné práce, což je směšné,“ dodá Tocaeurová.

Nejsou peníze, vždy existuje řešení

Barbora Tocaeurová nechce rozsudek předvídat, ale stojí si za tím, že lidé potřebují vidět, že za takové chování k živému tvorovi přijde adekvátní potrestnání. „I když někdo nemá peníze pro nemocné zvíře, vždy je tady řešení," říká.

„Může nám ho svěřit do péče, nebo pokud si jeho situaci prověříme, léčbu mu spolek uhradí. Nedávno jsme takto vypomohli seniorovi, který by operaci pejska z důchodu nezvládl,“ dodává Barbora.

Přečin týrání

Trestní oznámení na majitele z Pustějova podala loni na podzim žena odjinud poté, co viděla spolkem zveřejněné fotky Mikeše na sociální síti. „Věc jsme řešili ve zkráceném jako přečin týrání zvířat,“ sdělila policejní mluvčí Eva Michalíková.

Zástupce spolku si policie pozvala jen ke zdokumentování případu. „Byla jsem překvapená, jak policisté hodinu zapisovali každý detail a snažili se volit ta nejpřesnější slova. Tak je případ zasáhl,“ podotkne ještě Tocaerová.

Mikeš hnil

Mikeš měl při odebrání spolkem na ochranu zvířat kromě nádoru neskutečně zahnisané a zapadlé oči, přerostlé drápy, infekční zadeček - hnil doslova zevnitř zaživa, ránu na tlapce a trpěl naprosto šílenou podvýživou.

„Přesto na mě vrtěl ocasem a nastavoval hlavičku k pohlazení,“ vzpomíná Barbora Tocauerová. „Bohužel pejsek šel velmi těžce uspat, kvůli dehydrataci nefungovala anestezie. Ani krev mu z žíly netekla, jen jakýsi tmavý „sirup“.

„Mikešku, promiň nám to, jako lidé jsme se na tobě hrozně moc provinili,“ zakončuje smutně Barbora Tocaerová.

VIDEO: Počínal si jako Mengele. Medik z Plzně dělal pokusy na svém psu Artušovi.

Video
Video se připravuje ...

Počínal si jako Mengele. Medik z Plzně dělal pokusy na svém psu Artušovi Kateřina Lang, www.krimi-plzen.cz

Fotogalerie
7 fotografií