„Čím více mrzne, tím je krásnější,“ říká Michal Šulgan z Rožnova pod Radhoštěm a dodává: „Užasle jsem se díval na stalaktity a stalagmity, někde propojené v jeden kus, kterému se říká stalagnát.“ Právě Michal Šulgan, který je předsedou České společnosti ochrany přírody Radhošť, na úkaz upozornil.

„Něco takového bych v těchto místech nečekal. Výzdoba se zvětšuje každou kapkou na dno. Různým tvarům, jako jsou třeba závoje, pak pomůže vítr,“ žasne ochránce přírody.

Neznají ji ani místní

„Zvláštní je, že jeskyni ani obyvatelé z okolí moc neznají,“ podotýká. Když přestane mrznout, jeskyně o unikát přijde. Stane se z ní obyčejný chladný úkryt pro obojživelníky, netopýry a hmyz.

„Už jsem toho v Beskydech prozkoumal hodně, ale druhá taková jeskyně existuje jen na úpatí Lysé hory,“ líčí Šulgan. I když nemá tak zajímavou výzdobu, jedinečná je v tom, že krápníky nezmizí ani při vysokých letních teplotách.

 

Kapka za kapkou

Za ledovou krásu ve skále nad řekou Lomnou podle Šulgana může neustále protékající voda prasklinami mezi pískovci. Zásobuje stěny malé jeskyně. Z nich padají kapky, které v teplotách hluboko pod nulou rychle zamrzají a zvětšují výzdobu. Ta s oteplením zase postupně mizí. Jeskyně vznikla rozpukáním pískovcových bloků.

VIDEO: Prohlídka málokdy přístupného jeskynního komplexu Býčí skála v Moravském krasu.

Video
Video se připravuje ...

Prohlídka jeskynního komplexu Býčí skála v Moravském krasu TV Blesk Zdeněk Matyáš