„Natáčelo se ve staré fabrice. Měla svoje kouzlo. Začal jsem letité konstrukce fotit, ale v možnost dostat se i k těžním věžím, jsem nedoufal,“ říká.

Věže nejsou volně přístupné, což znamená spoustu vyřizování, smluv i peněz. „Na povolení jsem čekal i tři roky. Nikdo nechce riskovat, že se vám tam něco stane,“ líčí Stanislav, nyní už v penzi.

I když jsou věže, z nichž Jeremenko a Alexandr vznikly v roce 1901, celkem udržované, občas se přece jen nějaký plech prohne, žebřík zaviklá. Nebo je nutné zdolat ostnatý drát.

Náročný Alexandr

„Asi nejnáročnější je vylézt na věž u dolu Alexandr, protože tam vede 40metrový svislý žebřík. Dá pořádně zabrat,“ tvrdí bývalý horník.

Podle něj byla ostravským unikátem dvojitá těžní věž, neboli kozlíková na dole Heřmanice s výškou 53 m a váhou 400 tun. Ta se ale nedochovala, stejně jako dominanta centra města - věž Šalamoun.

Sebevrah i holubi

V historii jen na jedné z věží stál sebevrah. Před 15 lety vylezl muž po hádce s manželkou na těžní věž Jindřich a vyhrožoval, že skočí. Dolů ho sundali hasiči. Tato věž je také jediná, kde hnízdí holubi.

V Ostravě, bylo v minulosti zhruba 65 těžních věží. Dnes je nejvyšší u dolu Hlubina. Se stříškou měří přes 50 metrů. Nejmladší je těžní věž Jeremenko, která stále funguje.

Údržba těžních věží je velmi nákladná záležitost. Například nátěr těžní věže dolu Anselm v roce 2015 stál 10 milionů korun.

VIDEO: Nedávný odstřel komínu Strakáč.

Video
Video se připravuje ...

Komín po odpalu více než 100 kil trhaviny byl totálně zničen během několika vteřin Karel Janeček

Fotogalerie
14 fotografií