Začalo to nenápadně. Cestou z tělocviku se Nikolas zpotil a přišla horečka. „Šel jsem v chladnu bez bundy, přičítali jsme to doma tomu,“ řekl chlapec.

Jenže pak se jeho stav začal zhoršovat. „Bylo mi divné, že už při cestě na záchod jsem se zpotil, nemohl jsem dýchat,“ popisuje začátky svého boje Nikolas. Čím dál horší dušnost ho nakonec dostala do nemocnice. Ukázalo se, že v nejvyšší čas.

Útočila smrtící bakterie

Tělo mladého sportovce, hrajícího aktivně florbal, napadl zákeřný a ve většině případů smrtící Staphylococcus aureus neboli zlatý stafylokok. Mladík bojoval s těžkým zápalem plic, ale žádná antibiotika nezabírala.

Video
Video se připravuje ...

Lékaři FNO porazili smrtící stafylokokovou bakterii. Zachránili Nicolasovi (15) život. FN Ostrava

„V jedné z plic došlo k trhlině a k těžkému krvácení do hrudní dutiny,“ řekl hrudní chirurg Marcel Mitták. Nicolas prodělal těžkou otravu krve, postupně mu selhávaly orgány, srdce, játra, ledviny.

Lékaři z nemocnice se proto rozhodli k radikálnímu kroku. „Jedinou možností, jak vše zvrátit, bylo odstranění celé plíce. Aby z té houby nasáklé krví, kterou se plíce stala, dále nedocházelo k tak rozsáhlému krvácení, které kluka vedlo na opačnou stranu, než bychom si přáli…“ pokračoval Mitták.

Poprvé na světě

Operace proběhla při napojení Nikolase na mimotělní oběh. Lékaři také použili jako první v zemi mimotělní přístroj, pomocí kterého odstraňovali pacientovi přebytečný oxid uhličitý.

„Šli jsme všichni trochu do rizika, ale při vší snaze chlapce zachránit. Udělali jsme věci, které před námi nikdo neudělal. Alespoň ne takto dohromady,“ uvedl pediatr Tomáš Zaoral.

Bude patologem!

Stafylokok byl poražen. Nikolas se musel znovu učit chodit, rehabilituje, energii nabírá v lázních. Doktoru Mittákovi byl osobně poděkovat.

„Jsem lékařům neuvěřitelně vděčný, že jeli i přes limit. Vím, že už mě chtěli odpojovat, ale někteří doktoři se ještě přimluvili, že to ještě chtějí zkusit,“ děkoval student sportovního gymnázia.

„Už před onemocněním jsem byl rozhodnutý, že budu patologem. Teď po tom všem jsem se v tom utvrdil,“ uzavřel již dobře naladěný mladík.

Fotogalerie
5 fotografií