Unikátní službu zavedla v Ostravě Fakultní nemocnice. Kamery mohou sledovat inkubátory na novorozenecké jednotce intenzivní péče. Maminky i tatínkové už nemusí trnout strachy, co se s jejich novorozeňátkem děje. Vše vidí v přímém přenosu.

Amálka pod dohledem

Svou Amálku může pozorovat i čerstvá maminka Tereza Bierská. „Byla jsem příjemně překvapená, že tady ta možnost je, protože jsem nějakou dobu za malou nemohla,“ svěřila se čerstvá maminka. Pocit, že na svou dcerku kdykoli vidí, ji uklidňuje.

Video
Video se připravuje ...

Ve FN Ostrava nabízí rodičům sledování nedonošených novorozenců pomocí kamery. FN Ostrava

„Viděla jsem, jak s ní sestřičky či doktoři zacházejí, jak se malá hýbe. Pozorovala jsem ji od sebe z oddělení, doma se připojil i manžel a Amálku jsme sledovali společně. Obraz je úžasný, je to skvělá možnost,“ uzavřela Tereza Bierská. V nemocnici je kamerami vybaveno sedm inkubátorů.

Rodiče jsou nadšeni

K pozorování děťátka přitom stačí vlastnit notebook či stolní počítač. „Rodiče si nainstalují zabezpečený prohlížeč, dostanou své přihlašovací heslo. Pak se s personálem domluví, kdy a jak nachystat kameru, aby na děťátko pěkně viděli. Rodiče si pak jen pustí prohlížeč,“ popsala sestra Veronika Petrášová.

Při současných opatřeních proti koronaviru možnost sledovat své dítko přes kameru oceňují nejen maminky, ale také tatínkové, kterým jsou návštěvy porodnice ve Fakultní nemocnici momentálně zapovězeny. Zájem ze strany rodičů o službu roste.

Miminko až na fotkách

Zdravotníci maminkám, které jsou po porodu císařským řezem a nemohou za miminkem přijít, přinášejí krátce poté také fotografii jejich miminka. Na fotce je uvedeno jméno, váha a hodina narození.

„Maminky jsou za tuto maličkost vděčné a v některých případech je to jejich první kontakt s miminkem,“ řekla sestra Veronika Petrášová. Na poporodní JIP fakultní nemocnice je zhruba 15 novorozenců. Nejmenší z nich měl poporodní váhu pouhých 740 gramů.

Fotogalerie
6 fotografií