Autorem fotografie byl jeden z policistů, kteří u případu zasahovali. Přefotil monitor jednoho z IT pracovníků ostravské nemocnice. Na snímku jsou vidět dvě oběti.  Fotografie byla autentická. Blesk ani další média ji z piety k pozůstalým neotiskla. Vitásek zastřelil sedm lidí a poté spáchal sebevraždu.

„Uvedená fotografie byla pořízena policistou Městského ředitelství policie Ostrava v rámci přijímaných opatření a prováděného šetření,“ uvedla Pavla Jiroušková. Dodala, že policisté zjišťovali, zda nepochybil autor snímku.

„Odbor vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje nezjistil, že by se konkrétní policista v souvislosti s pořízením fotografie dopustil protiprávního jednání,“ podotkla.

Kriminalistům se nepodařilo zjistit, jak fotografie unikla na sociální sítě, ani osobu, která ji zveřejnila. „Vyšetřování jsme již ukončili,“ doplnila.

Server Seznam Zprávy již dříve uvedl, že policista poslal snímek do společné komunikace přes mobilní aplikaci WhatsApp. 

Co se stalo?

V úterý 10. prosince loňského roku ráno vtrhl stavební technik Ctirad Vitásek do čekárny traumatologie, kde bylo v tu dobu nejvíce lidí. Bez varování začal střílet z bezprostřední blízkosti. Na místě zemřelo šest lidí, další tři zranil. Sedmá oběť podlehla zraněním o dva dny později. Vitásek ještě týž den spáchal sebevraždu. O motivu se stále spekuluje, nejpravděpodobnější verzí je, že střelec trpěl utkvělou představou, že má rakovinu a nikdo jej nechce léčit.

VIDEO: Útoku osamělého střelce nelze zabránit, shodli se psycholog i policejní náměstek.

Video
Video se připravuje ...

Útoku osamělého střelce nelze zabránit, shodli se psycholog i policejní náměstek. Blesk TV