Patrně se neznali, v čekárně traumatologie FN Ostrava si minulé úterý možná jen odpověděli na pozdrav. Přesto se jejich osudy naplnily společně – zemřeli rukou bezcitného vraha Ctirada Vitáska (†42).

Simona D., manželka poručíka Celní správy, seděla v čekárně na vozíku, Petr, dlouholetý řidič vězeňské služby, šel k lékaři na kontrolu se zraněným kotníkem. Domů ke své rodině se už nevrátili.

S úctou vzpomínáme

Jejich rozloučení probíhalo na Ústředním hřbitově ve Slezské Ostravě, kam se sjeli  příbuzní, přátelé a kolegové.

Čtyřčlenná uniformovaná čestná stráž u katafalku s rakví. Rakev obsypaná živými květinami a věnci. Průvod smutnících kolegů a kamarádů proudící do ostravské smuteční síně deset minut. Tak vypadalo poslední rozloučení s oblíbeným Petrem Š.

„S úctou vzpomínáme,“ psalo se na většině věnců, na těch z vazební věznice, kde mrtvý pracoval, z onkologie, kde pracuje jeho manželka, nebo také z Vysoké školy báňské v Ostravě, kde letos v červnu dokončil bakalářské studium.

Loučil se s námi

„Předčasně se narodil, předčasně zemřel. Dokonce ve třech letech osiřel. S osudem ale svou obrovskou cílevědomostí bojoval a jeho nepřízeň porazil,“ zněla slova rodiny ve smuteční řeči. Petr byl velký bojovník, od dětství se potýkal s nejrůzněšími chorobami, nad kterými zvítězil. Život mu ukončila nesmyslná střelba.

„Věřím, že se s námi loučil ještě čtyři dny po té tragédii. Měsíc jasně svítil, až pátou noc pohasl,“ zazněla ve smuteční řeči dojemná slova manželky Pavly, se kterou měl syna (9) a svépomocí stavěl pro rodinu dům.

Při obřadu zazněly skladby velmi různorodé. Síní se nesly tóny instrumentální verze ústřední skladby z filmu Titanic, netradiční houslová verze globálního hitu Despacito a rakev klesla do útrob katafalku za doprovodu valčíku z opery La Traviata.

S dlouholetým zaměstnancem, Petr byl řidičem u vězeňské služby 19 let, se přišel rozloučit i ředitel ostravské vazební věznice Roman Záhorský. „Je to obzvláště smutná záležitost. Dochází mi slova. Nedá se to vůbec pochopit,“ řekl pro Blesk.cz. Vězeňská služba pořádá pro pozůstalé – rukou střelce zemřeli dva současní a jeden bývalý zaměstnanec – sbírku. Po Petrovi Š. zůstal syn (9).

Ve stejný čas

Úderem 11. hodiny se rodina začala loučit v Malé obřadní síni Ústředního hřbitova ve Slezské Ostravě i se Simonou. Obřad je určený jen pro nejbližší zarmoucenou rodinu. „Je to pro nás nesmírně citlivé," řekla před obřadem maminka manžela Simony.

Sedm náhodných obětí

Své náhodně vybrané oběti popravil šílený hypochondr Ctirad Vitásek (†42) v čekárně traumatologie v úterý 10. prosince. Zastřelil sedm lidí a dva zranil. Mezi mrtvými jsou dva pracovníci ostrahy věznice Petr Š. (†39) a Petr L. (†49) a jejich bývalý kolega Robert P. (†46).  Popravil seniorku (†68) i Simonu D. (†51), která čekala na ošetření na vozíčku. Zabil také čtyři roky v důchodu přesluhující laborantku z nemocnice Danu T. (†64), která podlehla zraněním o dva dny později a stala se sedmou obětí. Nejmladším zastřeleným je Oskar J. (†28).

Ctirad Vitásek, který vraždil patrně z chorobného přesvědčení, že má rakovinu, a nikdo jej nechce léčit, spáchal ten samý den sebevraždu.

VIDEO: Svědkyně střelby z FN Ostrava: Na lůžku vezli postřelenou paní, tekla z ní krev...

Video
Video se připravuje ...

Svědkyně střelby z FN Ostrava: Na lůžku vezli postřelenou paní, tekla z ní krev... Michal Charbulák

VIDEO: Přímá svědkyně střelby v Ostravě o "popravách" v čekárně: Dceru jsem kryla tělem.

Video
Video se připravuje ...

Přímá svědkyně střelby v Ostravě o "popravách" v čekárně: Dceru jsem kryla tělem FTV Prima

VIDEO: Psycholog Štěpán Vymětal k prožívání následků traumatu.

Video
Video se připravuje ...

Psycholog Štěpán Vymětal k prožívání následků traumatu. Blesk TV