Osm nápadů z 25, které prošly do finále, uspělo v hlasování veřejnosti v projektu participativního rozpočtu Společně tvoříme Jih!!!

„V nejlidnatějším ostravském obvodu hlasující nejvíce zaujal projekt přírodní zahrady u Základní školy Provaznická,“ řekla mluvčí radnice Gabriela Gödelová.

Projekt "Přírodní zahrada nejen pro děti" chce vtáhnout děti i dospělé do přírody přímo uprostřed města. Zahrada by se měla skládat z několika částí a její součástí má být například motýlí, ptačí či bylinná stezka, ale třeba i vyvýšené záhony pro pěstování zeleniny a ovoce nebo venkovní učebna, která by sloužila k výuce přírodopisu, pracovních činností či výtvarné výchovy. Odhadované náklady na projekt jsou zhruba 1,7 milionu korun.

Už se na tom „makaj“

V hlasování například uspěl i nápad na instalaci laviček, vybudování chodníku s nástřikem her pro děti nebo třeba rekonstrukce chátrajících venkovních hřišť. „Na realizaci vybraných osmi projektů začínáme hned pracovat,“ uvedla místostarostka Hana Tichánková (ANO).

Lidé do čtvrtého ročníku projektu zaslali 45 návrhů, tedy o deset víc než loni. Do hlasování jich postoupilo 25. Obvod letos na projekt vyčlenil sedm milionů korun. Hlasovalo téměř 3000 lidí.

Ohniště neuspělo

Všichni hlasující měli k dispozici čtyři pozitivní hlasy a dva negativní hlasy napříč všemi návrhy ve čtyřech částech obvodu - Dubina a Bělský Les, Hrabůvka, Výškovice a Zábřeh. Nejméně úspěšným projektem byl letos návrh na vybudování veřejného ohniště, který jako jediný získal více negativních než pozitivních hlasů.

V předchozích třech ročnících vzniklo 38 projektů. Loni tak dala městská část například opravit a uvést do původní podoby kapličku sv. Josefa. Radnice na nápady obyvatel v prvním ročníku vyčlenila z rozpočtu pět milionů, pak sumu zvýšila na aktuálních sedm milionů. Podobné projekty participativního rozpočtu podporují i některé další ostravské městské části či města.

VIDEO: Takto vypadá výstava Intimní život rostlin, která je do prosince k vidění ve skleníku Fata Morgana v trojské botanické zahradě.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá výstava Intimní život rostlin, která je do prosince k vidění ve skleníku Fata Morgana v trojské botanické zahradě. David Zima