Do České knihy rekordů se zapsal se svou sbírkou nejprve 42 formulí. Zanedlouho sám sebe překonal a rekord zvýšil na 57 kousků. Teď jich má postavených už šedesát, a je tak aspirantem na zápis i do Guinessovy knihy rekordů. Nadšencovým snem je postavit všech 117 aut, která firma vyvinula.

„Začátky byly těžké. Nebyla žádná dokumentace a já jsem ryzí amatér, který auta staví po práci. Díky tolerantní ženě a také technickým službám, kde já pracuji a kde mi vychází vstříc, je to možné,“ říká zaměstnanec karvinského sběrného dvora.

Na pivo nemá čas

Skromně dodává, že formule staví ve vlastním, už světově uznávaném měřítku jedna ku šesti, zvaném Milan Scale. „Když modelařím pět hodin denně, je formule na světě za dva až čtyři měsíce. Je nutné si nastudovat veškeré detaily,“ ukazuje sbírku.

Na sbírce pracuje od roku 2008, tedy dlouhých 11 let. „Naučilo mě to trpělivosti a pokoře. V týdnu je potřeba několika hodin. Přes víkend se věnuji své vášni od rána do večera. Na pivu už jsem nebyl, ani nepamatuji,“ směje se nadmíru šikovný muž.

Miluje je skoro jako manželku

Dokonce i pneumatiky jsou z papíru. „To mi nikdo nevěří, než si na ně sáhne,“ usmívá se nadšenec, a opět sedá k pracovnímu stolu. „Ferrari miluji od 12 let. Miluji je skoro jako svou ženu Lenku. Ferrari, to se rovná formule jedna,“ vyznal se.

Sestavuje modely rudých formulí od 50. let minulého století do současnosti. Aby si vyrobil všechny, které firma kdy vyrobila, chybí mu ještě 57 strojů.

Můžete je vidět

Až do 26. června můžete unikátní sbírku obdivovat na výstavě v Městském domě kultury v Karviné. Jinak ji Milan Paulus schraňuje ve svém bytě, kde zabírá celý jeden pokoj.