Ve Starém Městě na Frýdecko-Místecku vlastník haly pronajal prostory ke skladování polské firmě. Posléze ale zjistil, že polská firma do jeho objektu navezla 200 palet a na nich barely s více než 500 tisíci litry neznámého obsahu.

„Když to majitel zjistil, kontaktoval policii, a protože Staré Město z hlediska státní správy spadá pod Frýdek-Místek, začali jsme vše aktivně řešit. I proto, že se jedná o lokalitu bezprostředně sousedící s naším katastrálním územím,“ informoval primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Jenže polská firma nekomunikuje. Město proto svolalo krizový štáb a s odborníky řeší, jak celou situaci vyřešit.

„Zasedání byli přítomni také zástupci České inspekce životního prostředí. Ti vyjádřili jednoznačný souhlas se záměrem, kterým se hodlá vydat frýdecko-místecká radnice. Tedy nebezpečný odpad postupně z haly odebrat, převézt a zlikvidovat odbornou firmou, aby se vyloučila možnost úniku látek, výbuchu, požáru, ohrožení podzemních vod i obyvatelstva,“ vysvětlil primátor Pobucký.

Palety jsou v objektu, který je určený k demolici, a neexistuje od něj potřebná dokumentace. „Nevíme, zda někde v tom obrovském objemu nemůže docházet k úniku, zvlášť když na některých místech došlo ke zborcení nádob. Na druhou stranu není důvod k panice, víme, že se nejedná o žádný extrémní případ typu radioaktivního odpadu, ale o směsi odpadních hořlavých látek,“ uzavřel primátor.

VIDEO: Pražané do tříděného odpadu vyhazují všechno možné.