„Hendikepované hokejisty moc obdivuju. Jsem rád, že můžu být ambasadorem a věřím, že naši hokejisté tady uspějí, jako já, když jsem v Ostravě vyhrál poslední titul s Pardubicemi,“ říká bývalý český brankář Dominik Hašek.

Moravskoslezský kraj podpořil mistrovství šesti miliony. „To, že se organizuje právě toto mistrovství, ukazuje, že vždy existuje nějaká alternativa, jak naplnit hendikepovaný život něčím zajímavým. Sport mezi to nepochybně patří. Nebylo by fér, aby kraj podporoval jenom běžný sport, je potřeba podporovat i sport hendikepovaný,“ řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Mistrovství podpořilo i město Ostrava a na nákladech se podílelo sedmi miliony. „Mám k hendikepovaným sportovcům osobní vztah, jelikož jsem byl sám po úraze upoutaný pár měsíců na vozík. Mám naději, že naši sportovci tady udělají slušný výsledek. Třeba budou i inspirací pro další hendikepované, aby svůj život začali aktivněji naplňovat,“ říká primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Alex (15): Udělala se mi bulka, pak mi vzali nohu

Alex má jen jednu nohu, přesto je, co se týká sportu, aktivnější, než drtivá většina jeho vrstevníků. Hraje hokej na nejvyšší světové úrovni! „V osmi letech se mi udělala na kloubu na noze boulička,“ vzpomínal Alex.

Lékařská vyšetření v pražském Motole ukázala, že jde o něco mnohem horšího. „Dloubli do toho, byla to rakovina. Rok jsem tam ležel, tu nohu mi museli uříznout,“ posmutněl český reprezentant a i aktivní hráč týmu pražské Sparty.

Místo aby to chlapce tehdy psychicky rozložilo, dal se na vrcholový sport. „Zkoušel jsem lukostřelbu a bavila mě. Jen jsem tam neměl žádné soupeře. Jen jsem zkusil para hokej, chytil mě a baví. Bojuji za naši republiku, zvítězíme!“ plánuje sportovec.

Filip (13): Natahovali mi nohy, pak je uřízli

„Narodil jsem se s křivýma nohama. Do devíti let jsem jezdil po doktorech, kde mi nohy natahovali. Potom přišla rána. Nohy mi prostě uřezali,“ řekl usměvavý para hokejista. Naději a sílu do života mu navrátil právě atraktivní sport.

Tehdy netušil, že i beznozí lidé mohou hrát hokej. „Vyzkoušel jsem ho, začal mě bavit. Čtyři roky se vrhám za pukem. Sport je to velice náročný na ty ruce, které všechno obstarávají. Důležitá je tady především také rovnováha,“ pokyvuje Filip.

„Ještě hraji florbal, jezdí se při něm na vozíčkách. Jezdím na kole. Rád hraji na počítači,“ prozradil další své záliby. „Doufám, že mistrovství světa v para hokeji v Ostravě vyhrajeme. Jednou bych se chtěl také na mistrovství světa dostat,“ plánuje.

Čekají nás tři zápasy v základní skupině

Mistrovství začíná v Ostravar Aréně 27. dubna a naši si zahrají první zápas od 16.30 hodin s Japonskem a o den později od 20 hodin změří síly se Švédy. Dále je čekají 30. dubna Italové. Tím základní skupina pro naše barvy končí. Para hokej se dříve nazýval sledge hokej.

Co je para hokej

Hrací doba činí třikrát 15 minut. Do utkání může nastoupit maximálně třináct hráčů v poli a dva brankáři. Při nerozhodném výsledku se zápas prodlužuje, následují samostatné nájezdy. V České republice je zaregistrováno osm klubů.