Areál se začínal plnit kolem 14. hodiny odpoledne. Kontrola u vstupu nejprve probíhala poměrně rychle, s blížícím se začátkem programu ale stála fronta lidí od hlavního vchodu až k podchodu od tramvajové zastávky. Zádrhelem bylo totiž to, že kvůli bezpečnosti organizátoři mění lístky za vstupní pásky a čipy. Někteří lidé v úmorném vedru čekali i 3,5 hodiny!

Organizátoři pak výměnu vzdali a návštěvníky začali pouštět bez pásky i bez čipu. Přesto davy lidí nestihly koncerty britské zpěvačky Birdy.

Po více než 3,5 hodinách čekání ve frontě v dusném počasí jsme byli vpuštěni do areálu nakonec bez pásky/čipu. Za tu dobu kolem zkolabovala desítka lidí, díky zdravotníkům, že po našich urgencích zasáhli. Za 14 let, co na festival jezdím, je tohle totální faul a nezvládnutá organizace,“ rozhořčoval se jeden z fanoušků na sociální síti.

Organizátoři svádí fronty na zvýšená bezpečnostní opatření. „Projevilo se, že je festival vyprodaný, a také důkladnější bezpečnostní prohlídky," řekl mluvčí festivalu Jiří Sedlák. Zároveň varoval, že situace se může opakovat!

Problémy měla také městská hromadná doprava, která nestíhala přepravovat davy lidí. „Už jsme nechali ujet dvě tramvaje, do kterých bychom se rozhodně nevešli. Doufáme, že tahle bude lepší,“ usmívala se zoufale jedna z návštěvnic festivalu na zastávce Náměstí republiky. Obdobná situace se opakovala také v noci po ukončení programu.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) ale odmítá, že by byla vina na jeho straně. „DPO je operátor, který jezdí podle stanovených a schválených jízdních řádů a kapacitně posiluje spoje podle objednávek pořadatelů kulturních a společenských akcí či požadavku města Ostravy,“ vyjádřil se na svém Facebooku DPO. „Toto posílení se nehradí z veřejného rozpočtu. Hradí jej samotní pořadatelé akcí. S pořadateli vždy vedeme jednání, aby přispěli na dopravu ve větší míře, protože DPO nemůže logicky vynakládat veřejné prostředky pro komerční účely soukromých akcí.“

Podle organizátorů je už nyní tento ročník rekordní, čísla sice nezveřejňují, ale hovoří se minimálně o 42 tisících návštěvníků.

U vchodu kvůli bezpečnosti hlídkovali policisté se samopaly, kousek od nich byly postaveny menší betonové »zarážky«. Právě ty organizátoři označovali za jednu z letošních bezpečnostních novinek. Zátarasy mají zabraňovat například vjetí do areálu kamionem, vysoké jsou ale sotva po kolena. 

Kdo přišel dřív nebo si vyčkal hodinové fronty, mohl se osvěžit ve 12 koktejlových barech, na čepu bylo k dostání alkoholické, nealkoholické i ovocné pivo. Během horkého odpoledne fanoušci kromě vychlazeného pití využívali také fontánky a rozprašovače vody, kterých bylo v areálu hned několik.

Po celou dobu akce jezdilo v areálu Dolních Vítkovic také několik hasičských aut, která ostřikovala vodu kolem. Mezi návštěvníky byl o ovlažení v parném odpoledni zájem, o čemž svědčilo to, že jedné z posádek došla voda. Osvěžit se mohli fanoušci také v bazénku, který je v areálu Dolních Vítkovic postaven.

Video
Video se připravuje ...

Návštěvníci uvítali přítomnost hasičských vozů, které je osvěžovaly studenou vodou... Soňa Molatová

Návštěvníci si mohou na vlastní kůži vyzkoušet také umění. K dispozici mají plátna, na která malují barvami. Kromě toho doplňuje festival spousta charitativních akcí. Jedna z nich je například Dance for life, kde mohou zájemci »vytančit« peníze pro jeden ze tří neziskových projektů.

Fotogalerie
18 fotografií