Hospoda U Konečků je v Lužicích pojmem. Po tornádu a obhlídce statika měla ale namále. Doporučil totiž zbořit první patro budovy. „Naštěstí se našli šikovní řemeslníci, kteří budovu zajistili. I tak je to zatím provizorium,“ říká Aneta.

Milion korun z pojistky pokryl jen novou střechu, štíty a okna. Na další opravy interiéru nejsou peníze. „Uvidím na jaře, jestli bude ještě šance na nějakou finanční pomoc. Jinak budu opravovat krůček po krůčku,“ přemítá podnikatelka. Více o pomoci pro obnovu hostince najdete ZDE

Obědy na koleně, marmelády a čaje

Před tornádem měla nasmlouvány desítky svatebních hostin, její cateringové služby byly v okolí vyhlášené. Po řádění živlu doslova na koleně vařila obědy pro postižené z okolí. Později začala v části hospody vyrábět pečené marmelády a čaje. Nyní nabízí 11 druhů zavařenin. „Zkouším odbyt přes farmářské obchůdky,“ říká.

Protože hostinec sloužil jako sklad potravinové banky, balí v bývalém výčepu konzervy, polévky v sáčku a těstoviny do balíčků pro potřebné. „Stačí mi málo, hlavní je zůstat pozitivní,“ míní hostinská. Věří, že jednoho dne svůj podnik zase obnoví v plné kráse, už.kvůli letité rodinné tradici.

Domky tetiček nepřežily

V sousedství hospody U Konečků stály i dva domky Anetiných tetiček. Po řádění živlu a zhodnocení jejich stavu ukázal statik palec dolů. „Zbytky budov musely jít k zemi. Je to strašné, takhle přijít o střechu nad hlavou,“ říká Aneta. Na jejich místě jsou dnes k vidění jen jámy jako po výbuchu letecké pumy.

VIDEO: Tornádová zkáza domova důchodců v Hodoníně.

Video
Video se připravuje ...

Tornádová zkáza domova důchodců v Hodoníně Virtual Visit s.r.o.

Fotogalerie
43 fotografií