„Děkujeme, ale už vás tady nechci vidět," řekl Grolich doslova. V nadsázce tak podtrhl fakt, že záchranný útvar hasičů je nasazován na místa mimořádných událostí. Události z letošního 24. června přesáhly všechny myslitelné lidské katastrofy.

„Přijeli, když jsme to potřebovali nejvíc. Dlouhé dny pomáhali přímo s odklízením, bouráním a logistikou. Tento týden proběhly poslední demolice a proto specializované jednotky, které pomáhají při přírodních katastrofách odjíždí. Díky za všechno a velký respekt. Jižní Morava vám to nezapomene!" rozvedl po neobvyklém úvodu hejtman svá slova díků.

Na místě zůstali vojáci a policie 

Konvoj těžké techniky vyrazil už ve středu odpoledne, několik desítek zbylých hasičů bude z Hodonínska a Břeclavska postupně odjíždět během čtvrtka. Na místě ještě zůstanou vojáci a policisté.

Video
Video se připravuje ...

25 kilometrů zkázy: Policisté proletěli nad trasou tornáda Policie ČR

Z Mikulčic odjel konvoj záchranného útvaru hasičů z Hlučína, Zbirohu i Jihlavy, šlo o zbývajících 35 kusů těžké techniky. Za doprovodu policie vyrazil po D2 směr Brno. Za 27 dní se v devíti rotacích v místě mimořádné události prostřídalo 150 příslušníků záchranného útvaru s 92 kusy techniky, včetně té přepravní.

"Šestnáctky" denně

„Celkový počet odpracovaných hodin při pracovní době 16 hodin za den se vyšplhal až na bezmála 20 tisíc hodin. Na místě jsme po celou dobu prováděli záchranné a likvidační práce, jejichž součástí byly i demolice 84 staticky narušených objektů,“ shrnula mluvčí útvaru Jana Urbancová.

Těžká technika uvolňovala cesty, strhávala nebezpečné částí budov a konstrukcí, likvidovala a odvážela sutiny, odstraňovala padlé stromy. V pásu řádění tornáda od Hodonína po Hrušky na Břeclavsku pomáhalo zpočátku denně kolem tisícovky hasičů.

Tornádo poničilo v zasažených obcích asi 1200 domů, bezmála 200 bylo určeno k demolici. Z toho osm desítek řídili přímo hasiči, zbytek lidé zvládli svépomocí. Tento týden hasičům zbývalo zbourat ještě několik objektů v Hodoníně.

Fotogalerie
53 fotografií