Zdeněk Mikula se v září 2017 vracel ze své směny, když ho náhle postihla mozková mrtvice. Ztratil řeč a kompletně ochrnul. Osudu, který by zlomil i ty nejodolnější jedince, ale Mikula nepodlehl a s pomocí dalších licí začal dlouhý boj za své uzdravení.

Na vlastních nohách

Od začátku tohoto roku intenzivně cvičí v Neurorehabilitační klinice AXON v Praze. S pomocí terapeutů se tam už po prvních čtrnácti dnech zvládl posadit. Na konci ledna dokonce po dlouhé době zažil, jaké to je znovu stát na vlastních nohách.

„Je to nepopsatelný pocit a obrovská motivace do dalšího cvičení,“ napsal Zdeněk přes speciální počítač, který využívá ke komunikaci s okolím. Mluvit totiž stále ještě nedokáže.

Pojišťovna neproplácí léčbu

Bohužel zdravotní pojišťovna odmítá Mikulovi léčbu proplácet. Záchranář přitom nutně potřebuje další rehabilitace, aby vše nepřišlo vniveč a on se opět mohl postupně zapojit do normálního života.

Na pomoc záchranáři proto vznikla transparentní sbírka, na kterou má patronaci Jihomoravská záchranka, více info najdete ZDE

„On sám dříve pomáhal druhým, a tak jsme vděční, že druzí teď pomáhají jemu. Děkujeme!“ říká mluvčí ZZS JMK Michaela Bothová. A samotný Mikula se připojuje: „Mám jasný cíl a nevzdám se. Každému, kdo už mi přispěl nebo se teprve rozhodne přispět, moc děkuji,“ dodal Mikula.

VIDEO: Tento dárek - neurostimulátor, dostal před časem Mikula k narozeninám.
Video
Video se připravuje ...

Neurostimulátor jako dárek pro ochrnutého záchranáře Zdeňka TV Blesk Zdeněk Matyáš


Fotogalerie
23 fotografií