Vyškovskému soudu, který Lichtensteinům v roce 2018 navrácení zestátněného majetku zamítl, přikázal znovu otevřít spor Krajský soud v Brně.

„Soud ve Vyškově se bude muset nároky žalobců znovu zabývat,“ řekla mluvčí brněnského krajského soudu Klára Belkovová.

Kníže: Je výhodnější majetky vrátit

Vládnoucí lichtenštejnský kníže Hans Adam II. je přesvědčený, že rodové majetky získá zpět. „Jsme trpěliví. V minulosti jsme některé spory vedli i sedm století. A nakonec se smírně vyřešily,“ zmínil.

Dodal, že Česko přijde samo na to, že je pro všechny výhodnější majetky vrátit. „Nikdo s nimi nikam neuteče a pro místní se nic podstatného nezmění,“ řekl před časem reportérovi Blesk.cz s tím, že „žádný příčetný šlechtic si přece nenechá svěřený majetek hospodářsky rozvrátit“. A jaká je výhoda šlechtické správy? „Kontinuita,“ tvrdí kníže.

Brněnský krajský soud vrátil do Vyškova případ poté, kdy shledal v rozsudku „závažné procesní vady“.

Je to již podruhé, kdy krajský soud v České republice ve věci sporů o majetek rodu Lichtenštejnů se státem zrušil rozsudek soudu nižší instance. Podobné rozhodnutí padlo nedávno i u Krajského soudu v Ústí nad Labem. Ten vrátil do hry knížecí rod ve sporu o jejich državy na Děčínsku.

Bučovický zámek je ojedinělý unikát

Bučovický zámek je unikátní stavbou italské renesance na sever od Alp. Projektoval jej Jacopo de Strada, vzdělaný znalec umění, historik a architekt, který byl správcem uměleckých sbírek tří Habsburských císařů - Ferdinanda I., Maxmiliána II. a Rudolfa II.

Pozoruhodné je arkádové nádvoří s 90 sloupy, které jsou bohatě vyzdobeny celkem 540 reliéfy, zobrazujícími válečné motivy, erby, rostliny, fantastická zvířata a bytosti, maskarony a hudební nástroje. Od roku 1681 přestal zámek sloužit pobytu panstva a stal se administrativním centrem panství a od roku 1720 sídlem centrální lichtensteinské účtárny.

Na Plumlově Lichtensteini úřadovali

Plumlovský zámek byl postaven v letech 1680 až 1690 Janem Adamem z Lichtenštejna. Po roce 1850 bylo celé jedno podlaží zámku pronajato plumlovskému okresnímu soudu a bernímu úřadu. Ostatní obyvatelná podlaží sloužila jako byty úředníků. V rámci první pozemkové reformy byl celý plumlovský lichtenštejnský majetek v roce 1931 zabrán a zámek přešel do vlastnictví státního pozemkového úřadu. Později jej získala správa státních vojenských lesů.

VIDEO: Mikroregion Plumlovsko.

Fotogalerie
8 fotografií