Největší zdražení pocítí obyvatelé Kyjova na Hodonínsku, kteří oproti minulému roku zaplatí dvojnásobnou cenu. Přesto budou stále hradit patrně nejnižší poplatek v Jihomoravském kraji.

„Po sedmi letech jsme zvýšili poplatek za svoz komunálního odpadu z 250 na 500 korun,“ uvedl místostarosta Kyjova Daniel Čmelík (25, Sedmadvacítka nezávislých).

Brno nezdražuje

Hlouběji do kapes sáhnou i obyvatelé Znojma, kde se poplatek zvýší z 400 korun na 600 korun a ve Vyškově. „Oproti loňskému roku, kdy lidé platili 580 korun, letos zaplatí 696 korun,“ uvedl mluvčí radnice Michal Kočí.

Další města letos zdražení neplánují. V Hodoníně a Břeclavi budou lidé nadále platit 600 korun, v Blansku 540. V klidu mohou být i obyvatelé Brna, kde zůstává stejná částka 670 korun na osobu a rok. Brno přitom zdražování neplánuje ani do budoucna.


Důvodem je, že v moravské metropoli vznikne nejmodernější spalovna nerecyklovaného odpadu v České republice. „Brna se tak poplatky za uskladnění odpadu na smetišti vůbec netýká. Vše dokážeme spálit a navíc z toho vyrobit teplo až pro polovinu města,“ vysvětlil předseda společnosti SAKO Brno Filip Leder.

VIDEO: Břeclavští strážníci přistihli před časem lidi, kteří zakládali na sídlišti černou skládku.
Video
Video se připravuje ...

Břeclavští strážníci přistihli lidi, kteří zakládali na sídlišti černou skládku. Městská policie Břeclav