Přístroj za 130 tisíc, na který se složily stovky dárců, předal oslavenci a jeho rodině Hynek Čech z nadace Regi Base podporující válečné veterány a členy záchranných složek.

„Funkční elektrický neurostimulátor WalkAide budeme přikládat na průběh podkolenního nervu. Přístroj vysílá jemné elektrické impulsy, podrážděním nervu dojde k reflexní kontrakci svalů, čímž vyvoláme pohyb, který by Zdeněk jinak nebyl schopen sám udělat. Dojde k prokrvení končetiny, zastavíme úbytek svalové hmoty, řídnutí kostí a podpoříme obnovu funkčních motorických drah,“ vysvětlila význam rehabilitace specialistka Martina Patyková. 

Video
Video se připravuje ...

Neurostimulátor jako dárek pro ochrnutého záchranáře Zdeňka TV Blesk Zdeněk Matyáš

Rehabilitace se ujme Veronika 

„Rehabilitaci bude nutné opakovat co nejčastěji, nejlépe alespoň 2x denně, po dobu deseti minut. Bude ji potřeba provádět dlouhodobě, záleží ovšem na únavě Zdeňka,“ podtrhla Patyková. Použití přístroje bude na bedrech Zdeňkovy manželky Veroniky. „Máme radost z každého dílčího zlepšení. Tenhle dárek je naší další motivací,“ svěřila se Blesku.

Chystá se sbírka pro neurorehabilitaci

Nadace Regi Base zároveň vyhlásila sbírku, která by umožnila záchranáři neurorehabilitaci u primařky Jarmily Zipserové, odbornici v nejnovějších léčebných metodách. „Podařilo se jí mimo jiné vrátit zpět do života i Lukáše Hirku, vojáka těžce zraněného v Afghánistánu střepinami z rakety,“ upozornil Hynek Čech.

Zdeňkův příběh

Zdeněk Mikula 6 let pracoval jako řidič záchranář na stanici Velké Opatovice. V září 2017 ho cestou z noční služby ho nečekaně postihla cévní mozková příhoda. Lékaři mu na mozku našli hematom a záchranář skončil ochrnutý od hlavy dolů. S okolním světem komunikuje přes speciální počítač. Okem zacílí na písmena na obrazovce, na liště se objeví slovo či vzkaz.

Zdeněk nikdy nepil alkohol, nekouřil. Naopak sportoval, byl myslivcem, včelařem a akvaristou. S manželkou Veronikou a kamarády procestoval při výletech celou republiku. Stal se i vzorným dárcem krve. Krevní plazmu daroval 206x a od Červeného kříže za to převzal Zlatou medaili 1. stupně.

Co je mozkový infarkt

Cévní mozková příhoda (mozkový infarkt) je náhle se rozvíjející postižení určitého okrsku mozkové tkáně vzniklé poruchou jejího prokrvení. Může k ní dojít na podkladě uzávěru mozkové tepny nebo krvácení z mozkové cévy. Jde o stav, který vyžaduje neodkladnou lékařskou pomoc. Včasné rozpoznání a okamžitý transport do specializovaného centra je nutný pro zachránění pohyblivosti a řeči pacienta. Během jedné minuty odumírají miliony buněk.

Fotogalerie
7 fotografií