Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
14:23
23. 4. 2020

Nemocnice v Blansku koupila kvůli koronaviru dva termodispleje. Nemocnice v Blansku bude měřit pacientům i zdravotníkům přicházejícím do nemocnice tělesnou teplotu přes termodisplej. Odpadne tak dosavadní měření teploměry.

 

Přístroj, který stojí 30.000 korun, po rozpoznávání obličeje změří povrchovou teplotu těla. Vše barevně zobrazí, zvukový signál pak ohlásí, když přijde pacient s teplotou. Proces je bezkontaktní, spolehlivý, navíc neobtěžuje měřeného.

 

„Test měření teploty u zaměstnanců nemocnice prokázal zrychlení jejich průchodu a také přesnější naměřené hodnoty. Proto jsme rozhodli, že přístroje k hlavním vstupním koridorům zakoupíme,“ uvedla ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

 
14:17
23. 4. 2020

Osm znojemských zastupitelů z hnutí Pro Znojmo vyzvalo otevřeným dopisem ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby vláda urychlila otevření hranic. Zdůrazňují, že pro region je z ekonomického hlediska otevřená hranice velmi důležitá, protože řada obyvatel pracuje na opačné straně hranice a má tam obchodní vazby.

 

„Podle mého názoru by měla vzít vláda na vědomí snahu o rychlejší otvírání hranic a měla by to zkonzultovat s týmem chytré karantény a epidemiology," podotkl starosta města Jan Grois.

 
13:34
23. 4. 2020

V laboratoři bioplastů na Fakultě chemické Vysokého učení technického v Brně vznikl koncept respirátoru, který by se dal vyrábět podobně levně a jednoduše, jako třeba plastové kelímky. Metoda vakuového termoformingu umožní velkovýrobu. Respirátory by tak byly dostupné nejen pro složky záchranného systému, ale i pro běžné uživatele, uvedla mluvčí Tereza Kadrnožková.

 

Hotové jsou první funkční prototypy jedné základní velikosti, které čeká další testování. Škola chce koncept nabídnout firmám, které s vakuovým termoformingem pracují. Případného výrobce pak čeká ještě řada nutných certifikací.

 
12:16
23. 4. 2020

Po jihomoravské Kuřimi se pohybuje muž, který zneužívá současnou situaci ke svému obohacení. Nabízí seniorům pomoc s vyřízením výhodnějších obědů či sociálních dávek. Ve skutečnosti se snaží ze seniorů vylákat peníze, údajně určené na kolek, zálohu a podobně. V jednom případě skutečně získal menší obnos, další oznámení prověřuje policie.

 

„O události jsme informovali občany prostřednictvím sociálních sítí, použijeme i městský rozhlas. Podvodník má kolem 50 roků, je statné postavy,“ uvedl starosta Kuřimi Drago Sukalovský.

 
11:56
23. 4. 2020

Obrovský zájem vyvolalo dnes v Brně testování kolektivní imunity vůči koronaviru, které ráno začalo na dvou místech. Zájemci čekali ve frontách už před zahájením testování v 8 hodin. Před polednem organizátoři vyzvali zájemce, aby už dnes nechodili, protože naplnili denní kapacitu.

 

V jednom stanu stačí za den otestovat asi 350 lidí. Stany budou na Moravském náměstí a u univerzitního kampusu týden od 8 do 18 hodin. Pro příští dny se uvažuje o rezervačním systému.

 
9:03
23. 4. 2020

V Brně je obrovský zájem o testování. Na Moravském náměstí je dav lidí, kteří se chtějí nechat testovat na nový koronavirus covid-19. „Už v tuhle chvíli je tam tolik lidí, že je naplněna celodenní kapacita,“ zaznělo před chvílí na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Obdobná situace je přitom i u univerzitního kampusu v Bohunicích. Více čtěte ZDE

 
18:41
22. 4. 2020

V Jihomoravském kraji pokračuje tendence, kdy počet vyléčených mírně převyšuje počet nově nakažených koronavirem covid-19. Aktuálně je nemocných 229, za posledních 24 hodin hygienici evidují sedm nově nakažených, ale osm vyléčených. Celkově se koronavirem nakazilo 403 lidí, 161 je jich vyléčeno a 13 jich zemřelo (všechni byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 76 let). Aktuálně nejvíce nakažených je v Brně (79), nejméně naopak na Hodonínsku (už jen 5). V karanténě je celkem 608 lidí, a to včetně pendlerů. Celkově bylo provedeno 5 444 testů.

 
17:48
22. 4. 2020

Dvě desítky studentů bojových umění a sebeobrany na Masarykově univerzitě v Brně pomáhají jako dobrovolníci v boji proti šíření koronaviru. Roznášeli například zásoby v nemocnicích a stěhovali z kolejí zahraniční studenty, kteří se nemohli vystěhovat sami. Jsou připravení působit i u odběrových stanů. 

Studenti Katedry gymnastiky a úpolů Fakulty sportovních studií pomáhali například ve Fakultní nemocnici u svaté Anny při distribuci zásob pro zdravotnické pracovníky. „Zejména přenášeli těžší břemena a prováděli další náročnější činnosti,“ řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

 
16:18
22. 4. 2020

Fakultní nemocnice (FN) Brno hlásí kvůli koronaviru obrovskou ztrátu. Přibližně o 200 milionů korun přišla v březnu FN Brno kvůli opatřením přijatým v souvislosti s koronavirem covid-19. Další ztrátu si připíše i v dubnu. „Zatím je brzy na čísla, ale doufám, že to bude proti březnu jen 150 milionů,“ uvedl Jaroslav Štěrba, ředitel nemocnice.

 
15:25
22. 4. 2020

Znojemská nemocnice obdržela zásilku 120 ochranných štítů od pražské společnosti Prusa Research 3D printers. Vedení nemocnice je ihned předalo zdravotníkům, kteří se podílejí na chodu znojemských klinik.

 
15:02
22. 4. 2020

Brněnský magistrát objednal tisíce ochranných štítů. Město Brno navázalo spolupráci s výzkumníky z Vysokého učení technického (VUT) a objednalo pro potřeby magistrátu a jím zřízených organizací 3,5 tisíce štítů. „Jsem hrdá, že právě vědcům z Vysokého učení technického v Brně se podařilo zrychlit jejich výrobu, díky čemuž bude možné ochránit více zdravotníků a pracovníků v první linii,“ sdělila primátorka města Brna Markéta Vaňková (42, ODS).

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:15
22. 4. 2020

Nouzový stav kvůli koronaviru by se měl z konce dubna prodloužit do poloviny května, myslí si jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (za ANO) s tím, že se na tom shodlo 11 ze 14 hejtmanů. Podle něj by se však měla rychleji uvolňovat některá opatření.

 

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) si naopak myslí, že by bylo vhodné nouzový stav v závěru dubna ukončit, pokud to bude podložené fakty z hlediska bezpečnosti.

 
13:32
22. 4. 2020

Znojemská nemocnice ukončila provoz mobilního týmu, který jezdil k odběrům domů k lidem s podezřením na nákazu novým typem koronaviru. Od 11. března tým udělal 263 odběrů, uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá. V areálu zdravotnického zařízení je nyní v provozu místo, kam mohou přijet lidé autem a nechat se otestovat. 

 
11:55
22. 4. 2020

Vyškov odpustil měsíční nájemné živnostníkům, kteří podnikají v prostorách ve vlastnictví města. S ohledem na nouzový stav radní zároveň schválili prodloužení splatnosti místních poplatků. Vedení města tak reagovalo na opatření vlády v souvislosti s koronavirovou nákazou. 

 

„Vládní opatření se pochopitelně dotklo i našich živnostníků, kteří podnikají v prostorách ve vlastnictví města Vyškova v pronájmu. Jedná se o 18 případů. Rada rozhodla o odpuštění nájemného za měsíc duben,“ uvedl místostarosta města Roman Celý (KDU-ČSL). U měsíčních plateb radní zároveň posunuli u května a června splatnost nájemného o 90 dní. Týká se to i živnostníků, kteří platí čtvrtletně.

 
10:05
22. 4. 2020

Kuchaři restaurace Jakoby z Jakubského náměstí v Brně vaří denně zdarma jídla zdravotnickým záchranářům, hasičům, policistům a strážníkům. Zatím rozdali tři tisíce uvařených jídel. Kuchaři si ze začátku financovali všechny náklady spojené s přípravou a rozvozem jídla z vlastních peněz a za přispění přátel. Finančně přispěly pak  i stravenkové firmy. Přispět může, kdokoliv bude mít zájem, a sice prostřednictvím transparentního účtu organizace DNES POMÁHÁM (číslo účtu je 2401487218/2010, variabilní symbol 60200).

 
9:51
22. 4. 2020

Svůj podpis pod petici, která protestuje proti znovuotevření kadeřnických salónů až k datu 25. května, připojil i majitel brněnského kadeřnického studia Střihoruký Edward Jan Špilar. Ten v roce 2017 kandidoval do senátu jako nestraník za KDU-ČSL.

 

„Já jsem kadeřnictví zavřel, propustil čtyři zaměstnance, kteří skončili na úřadu práce. Jste týdny bez tržby, ale musíte dál platit nájem, nikdo vám nepočká, uhradit sociální a zdravotní pojištění. Je to skličující, navíc nabízenou „pomoc“ provází byrokracie. Mám pocit, že vláda si vůbec neuvědomuje, že řadu lidí posílá ke dnu," tvrdí Špilar.

 
9:33
22. 4. 2020

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně začíná od příštího týdne obnovovat plánované operace! Operační provoz se začíná postupně vracet do běžných kolejí. Nemocnice před několika týdny přijala řadu bezpečnostních a hygienických opatření, která se ukázala být velmi efektivní. Je jednou z mála v ČR, kde nedošlo k plošné nákaze personálu. Počet pacientů s onemocněním covid-19 ve vážném stavu se snižuje, a tak může FNUSA začít od 27. dubna postupně obnovovat plánovanou operativu.

 
8:51
22. 4. 2020

V Jihomoravském kraji je ve středu ráno od začátku pandemie celkem registrováno 400 nakažených novým koronavirem. Vyplývá to z ranní statistiky ministerstva zdravotnictví. Od úterního večera přibyli tři noví pacienti, šest lidí zůstává ve vážném stavu ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. Testy v kraji podstoupilo více než 5352 lidí, 321 zůstává v karanténě, v tzv. karanténě 306 repatriantů a pendlerů.

 

Nejvíce potvrzených případů je v Brně (143), 104 je na Břeclavsku, nejméně je i nadále na Hodonínsku (10). Z celkového počtu nakažených se 153 vyléčilo, 13 zemřelo (ve všech případech se jednalo o pacienty s mnoha jinými chorobami s věkovým průměrem 76 let ).

 
18:19
21. 4. 2020

V Jihomoravském kraji je v úterý večer 231 aktuálně nakažených koronavirem covid-19. Od pondělního večera přibylo šest nových pacientů, šest lidí zůstává ve vážném stavu. Testy v kraji podstoupilo k úternímu večeru 5352 lidí, 627 jich je v karanténě, a to včetně pendlerů. Nejvíce potvrzených případů je v Brně (143) a na Břeclavsku (104), nejméně i nadále na Hodonínsku (10).

 

Celkově bylo koronavirem v regionu nakaženo 397 lidí, 153 se vyléčilo, 13 zemřelo (ve všech případech se jednalo o pacienty s mnoha jinými chorobami s věkovým průměrem 76 let).

 
16:43
21. 4. 2020

Brno kvůli koronaviru podpoří také menší kulturní organizace, které nezřizuje město, uvedl po úterním zasedání zastupitelstva radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti). Celkem jde o částku 5 milionů korun. Organizace mohou podávat žádosti, jedna může získat maximálně 50 tisíc korun.

 

Podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) město bude řešit i podporu vlastním kulturním organizacím, kterým dává peníze z rozpočtu, ale také pomoc větším organizacím, jež město nezřizuje, jde například o Divadlo Bolka Polívky. Kromě toho Brno umožní kulturním nebo sportovním organizacím, aby na provoz využily ty peníze, které získaly od města například na akci, která se neuskuteční.

 
14:51
21. 4. 2020

Ztráty jihomoravských zoo budou asi 20 milionů korun, pokud se venkovní expozice návštěvníkům otevřou 25. května a pavilony a vnitřní expozice 8. června, jak stanovila vláda, uvedli v úterý jejich zástupci.

 

V případě Zoo Brno bude předpokládaná celková ztráta asi 11,5 milionu korun. „Samozřejmě se snažíme šetřit, ale nemůžeme zastavit provoz. O ta zvířata se musí někdo postarat, musí dostat nažrat,“ řekl mluvčí zařízení Michal Vaňáč.

 
14:37
21. 4. 2020

Radnice Brno-střed bude moci odpustit nejchudším lidem z obecních bytů v centru města  platby nájemného. Kvůli koronaviru s tím souhlasilo zastupitelstvo města Brna. Starosta brněnské centrální části Vojtech Mencl (ODS) Blesku řekl, že odpuštění nájmů by se mohlo týkat řádově desítek lidí z 3 000 obecních bytů, které radnice obhospodařuje.

 
14:15
21. 4. 2020

Aqualand Moravia rozdá zdravotníkům tisíce vstupenek. Přestože má kvůli koronaviru sám existenční problémy, rozhodl se Aqualand Moravia v Pasohlávkách rozdat mezi zdravotníky Fakultní nemocnice Brno více než tři tisíce vstupenek.

 

„S prací jim bohužel nepomůžeme, ale co nám jde, je zábava a relax. A proto jsme se rozhodli věnovat tři tisíce tři sta lístků do Aqualandu Moravia doktorům, zdravotníkům a sestřičkám ve Fakultní nemocnici v Brně. Právě ti budou potřebovat pořádnou dávku odpočinku hned, jak to bude možné,“ uvedl Petr Pavlacký, ředitel Aqualandu Moravia.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:08
21. 4. 2020

Atomový kryt pod hradem Špilberkem si veřejnost prohlédne navzdory koronaviru, nadšenci nabízejí jeho 3D online prohlídku. Zájemci o historii mohou díky tomu zhlédnout 27 videí, které ukazují nejdůležitější momenty posledních čtyř let, kdy je bunkr přístupný.

 

Online prohlídka je zdarma, její autoři ale prosí o podporu projektu, který má od poloviny března nulové příjmy z turismu. „Virtuální prohlídkou pomůžete zachovat pracovní místa pro hendikepované, kteří mají malou šanci získat na trhu práce jiná zaměstnání. Dobrovolný příspěvek může každý poslat po zhlédnutí online prohlídky, nebo projekt podpořit zakoupením vstupenky na léto,“ uvedl Pavel Paleček, ředitel spolku Americký fond.

 
13:08
21. 4. 2020

Většině řidičů, kteří mají oprávnění k vjezdu do centra Brna, končí jeho platnost ke konci dubna. Magistrát se nyní rozhodl automaticky tato oprávnění prodloužit až do 1. července. O několik měsíců se tak posouvají změny ve vjezdech do centra Brna.

K prodloužení platnosti oprávnění není nutné podávat žádost nebo kontaktovat úřad. Dojde k němu zcela automaticky během tohoto týdne. Platnost oprávnění bude prodloužena všem řidičům, kterým oprávnění končilo na konci dubna, až do 1.7.

 
13:01
21. 4. 2020

Zápisy do předškolního vzdělávání se ve Vyškově v mateřských školách zřízených městem uskuteční od 6. do 13. května. Zápisy budou v souladu s mimořádnými opatřeními vlády probíhat bez osobní přítomnosti dětí. Pokud je to možné, podání přihlášky se upřednostňuje přes datovou schránku, poštou či e-mailem s elektronickým podpisem, sdělil městský úřad na svém webu.

 
12:50
21. 4. 2020

Testování lidí na jižní Moravě přebírá armáda. Domácí odběry vzorků u lidí podezřelých z nákazy koronavirem přebírá na jižní Moravě od zdravotníků armáda. „Poslední naše odběrová sanitka záchrannné služby bude v provozu ve středu. Jsme však v případě potřeby kdykoliv připraveni jejich provoz obnovit,“ řekla mluvčí Michaela Bothová.

 

Armáda se svými sanitami křižuje v rámci tzv. chytré karantény Brno od úterka. K testování lidí postavila u nemocnic i speciální stany. V činnosti zůstává zdravotnický Biohazard tým, který sváží do nemocnic nemocné, vyžadující hospitalizaci.

 
12:13
21. 4. 2020

Brňáci budou moci kvůli koronaviru zaplatit poplatky za odpad a popelnice až do konce srpna. Povinnost zaplatit za odvoz smetí ke konci května jim posunulo zastupitelstvo. Poplatek je 670 korun za rok na osobu. Platit nemusí děti do čtyř let a senioři nad 70 let, kteří jsou osvobození. Radnice občany vybídla, aby peníze posílali bezhotovostně či přes městský e-shop BrnoID. „Placení hotovostí na přepážce je z preventivních důvodů až do odvolání zrušené,“ řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

 
11:57
21. 4. 2020

Do centra Brna mohou řidiči i nadále na končící povolení. Magistrát města Brna dnes rozhodl o prodloužení doby, kdy mohou jet řidiči do centra města i na povolení vydaná do konce dubna. „Vzhledem k tomu, že nyní čelíme mimořádné situaci v souvislosti s epidemií onemocnění covid-19, rozhodli jsme se zavedení změn v systému posunout na vhodnější čas. Oprávnění k vjezdu proto řidičům prozatím prodloužíme až do 1. července tohoto roku,“ vysvětlil radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (52, ODS).

 
9:50
21. 4. 2020

V Brně začne testování bezpříznakových osob na koronavir covid-19. Ve čtvrtek 23. dubna bude v Brně na dvou místech od 8 do 18 hodin probíhat dobrovolné testování. První stan bude uprostřed Moravského náměstí, druhý na parkovišti u Univerzitního kampusu Masarykovy univerzity v Bohunicích. Od 8 do 10 hodin budou přednostně vyšetřeni lidé nad 60 let. Lékaři jsou připraveni testovat lidi ve věku 8–89 let bez zvýšené teploty a již dříve potvrzené diagnózy covid-19. Cílem studie je zjistit, jak velká část populace je novým koronavirem zasažena.