Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
11:06
27. 4. 2020

Testování kolektivní imunity kvůli koronaviru se od středy bude v Brně provádět jen na Moravském náměstí a pro věkové skupiny dětí a lidí od 18 do 39 let, uvedla Michaela Jelínková z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Nyní se testuje také u univerzitního kampusu.

 

Zbývá udělat asi 850 testů z celkových 5000, naplněný už je potřebný počet testů u skupiny lidí nad 60 let a kategorie od 40 do 59 let. Podle Jelínkové lidé z těchto věkových kategorií dali na výzvy a přestali chodit. Stany jsou přístupné od 8:00 do 18:00.

 
10:46
27. 4. 2020

Po zmírnění vládních opatření dnes ze zoologických zahrad v Jihomoravském kraji otevřela jen ta v Brně. Uzavřené ale zůstaly vnitřní expozice. Zoo ve Vyškově a v Hodoníně zatím nesplňují podmínky pro otevření, plánují ho v blízkých dnech.

 

„Největší změna spočívá v tom, že teď je nutné koupit si vstupenku on-line, nejdou koupit vstupenky přímo na místě. Je nutné nejdříve jít na portál, kde se prodávají a tam si ji pořídit. Zakoupit lze samozřejmě základní vstupné, pro studenty, seniory a rodinné vstupné,“ uvedl mluvčí brněnské zoo Michal Vaňáč.

 

Podle nařízení vlády ale zůstaly uzavřené všechny vnitřní pavilony a expozice, tedy Tropické království, Exotárium, indiánská chýše, kamčatská chalupa a vzdělávací místnost v Africké vesnici. Ty mohou otevřít až za dva týdny. Nejezdí ani vláček.

 
10:13
27. 4. 2020

Ve Znojmě v pátek skončí možnost jezdit autobusy MHD zdarma. Stejně tak bude znovu nutné platit za parkování na placených parkovištích. Opatření souvisejí s rozvolňováním restrikcí zavedených v březnu kvůli šíření nemoci covid-19. Při blokovém čištění nehrozí majitelům aut odtah až do 24. května.

Město také oznámilo, jak bude otevírat turistické objekty a služby. Už v pondělí se otevřelo poprvé turistické centrum v Obrokové ulici a v Hradní ulici.

 
9:59
27. 4. 2020

Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny bude moci svým pacientům a pacientkám s těžkým průběhem nemoci covid-19 dát experimentální lék remdesivir. Získala souhlas s jeho použitím od Ministerstva zdravotnictví ČR. Podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské by měl lék dorazit do Brna během dvou týdnů. Lék v minulosti dostal v Praze nakažený taxikář, jeho stav se zlepšil. Remdesvir bude v Česku k dispozici výhradně pacientům v Brně u sv. Anny, v Praze-Motole, Praze-Bulovce a pražské Všeobecné fakultní nemocnici.

 
9:34
27. 4. 2020

V Jihomoravském kraji přibyl od nedělního večera k pondělnímu ránu jeden potvrzený případ nemoci covid-19, celkem je v kraji od začátku pandemie 434 případů. V kraji podstoupilo podle posledních informací hygieniků testy na koronavirus kolem 6000 lidí. Celkem 210 lidí se z nemoci vyléčilo, 14 pacientů s covid-19 zemřelo, ale byli to lidé s průměrným věkem 74 let a s dalšími vážnými nemocemi. 

Svatoanenská nemocnice je státem určená pro péči o pacienty s koronavirem ve vážném stavu. „Na anesteziologicko-resuscitační klinice máme pět pacientů. Dva jsou napojení na mimotělní podporu života, tři na umělou plicní ventilaci,“ uvedla mluvčí Dana Lipovská.

 

 
18:22
26. 4. 2020

Přes víkend se údaje o počtu nakažených na jižní Moravě téměř nemění. Novinkou je, že nejvíce nakažených už není v Brně, ale na Břeclavsku (67). K nedělnímu večeru eviduje krajská hygienická stanice v Brně aktuálně 216 nakažených (za posledních 24 hodin jeden), 210 se doposud vyléčilo (nově devět) a 14 s koronavirem zemřelo (nově nikdo, všechno byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 74 let). Podle stejného zdroje se na jižní Moravě celkově nakazilo 426 lidí, podle ministerstva zdravotnictví se od počátku nakazilo 433 lidí. Nejméně nakažených je na Hodonínsku (5). V karanténě je celkem 535 lidí, a to včetně pendlerů, kteří tvoří většinu. Celkově bylo provedeno 5947 testů.

 
10:14
26. 4. 2020

V testování kolektivní imunity byl v Brně naplněn cílový počet osob ve skupině seniorů. Kvůli vysokému zájmu seniorů skončilo již v sobotu v Brně testování věkové skupiny 60+. „Aktuálně je vyšetřena přibližně pětina plánovaného počtu dětí. V kategorii dospělých od 18 do 39 let byla za první tři dny vyšetřena už více jak polovina plánovaného počtu lidí, v kategorii 40 až 59 let dokonce 70 procent z cílového počtu,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

 

Testování dospělých i dětí tedy v Brně pokračuje i v neděli, a to v obou odběrových stanech. Pro děti bude od 13 hodin na Moravském náměstí připraven doprovodný program. Děti a jejich zákonní zástupci budou bráni na testování přednostně.

 
10:09
26. 4. 2020

V neděli ráno zůstávají data o počtu nakažených stejná jako v sobotu večer. Krajská hygienická stanice v Brně hlásí aktuálně 224 nakažených lidí, 201 se jich vyléčilo a 14 s koronavirem zemřelo (všichni byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 74 let). Celkový počet nakažených je dle stejného zdroje 425 (podle ministerstva zdravotnictví jde o 432 lidí). Aktuálně nejvíce nakažených je v Brně (69) a na Břeclavsku (67), nejméně je na Hodonínsku (5). V karanténě je celkem 571 lidí, a to včetně pendlerů, kteří tvoří většinu. Celkově bylo provedeno 5858 testů.

 
20:43
25. 4. 2020

K sobotnímu večeru eviduje krajská hygienická stanice v Brně aktuálně 224 nakažených lidí. Již 201 se jich vyléčilo a 14 s koronavirem zemřelo (všechni byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 74 let). Celkový počet nakažených je dle stejného zdroje 425 (podle ministerstva zdravotnictví jde o 432 lidí). Aktuálně nejvíce nakažených je v Brně (69) a na Břeclavsku (67), nejméně je na Hodonínsku (5). V karanténě je celkem 571 lidí, a to včetně pendlerů, kteří tvoří většinu. Celkově bylo provedeno 5858 testů.

 
16:31
25. 4. 2020

Dárci věnovali Nemocnici u svaté Anny 17 milionů korun. „Chceme všem dárcům poděkovat za solidaritu. Peníze poslouží k vybavení oddělení zařízeními a přístroji, pro pacienty s covid-19 jsme kupovali například plicní ventilátory,“ uvedl ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák, podle něhož jeden ventilátor pro intenzivní péči stojí kolem 350 tisíc korun. Za další zhruba milion korun dostala nemocnice občerstvení, kosmetiku, roušky a jiné hmotné dary.

 
10:17
25. 4. 2020

Vlkova věž se otevře o měsíc později. Od 1. května se letos otevře návštěvníkům Znojma Informační centrum (VOC) ve Vlkově věži. Důvodem byla opatření spojená s koronavirem covid-19. „Provoz budeme regulovat tak, aby počet lidí ve věži a na ochozech nepřesáhl 10 lidí. Zájemci si zároveň mohou nakoupit lahve vín VOC Znojmo a fungovat bude samozřejmě i informační servis, na který jsou návštěvníci Vlkovy věže zvyklí,“ říká František Koudela, předseda VOC Znojmo. Degustace zatím možná není.

 
9:55
25. 4. 2020

V Jihomoravském kraji nadále klesá počet nakažených koronavirem covid-19. K sobotnímu ránu eviduje ministerstvo zdravotnictví aktuálně 220 nakažených lidí. Celkově se v kraji koronavirem k sobotnímu ránu nakazilo 432 lidí, 198 se jich vyléčilo a 14 jich zemřelo (všechno byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 74 let). Aktuálně nejvíce nakažených je v Brně a na Břeclavsku (shodně 69) nejméně tradičně na Hodonínsku (jen 5). V karanténě je celkem 597 lidí, a to včetně pendlerů, kteří tvoří většinu. Celkově bylo provedeno 5824 testů.

 
18:15
24. 4. 2020

V Jihomoravském kraji i nadále pokračuje tendence, kdy počet vyléčených mírně převyšuje počet nově nakažených koronavirem covid-19. V pátek večer je v kraji aktuálně 208 nemocných s covid-19 (od čtvrtečního večera přibylo 12 nakažených). Celkově se koronavirem k pátečnímu večeru nakazilo 420 lidí, 198 je jich vyléčeno a 14 jich zemřelo (všichni byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 76 let).

 

Aktuálně nejvíce nakažených je v Brně (150), nejméně naopak na Hodonínsku (jen 10). V karanténě je celkem 597 lidí, a to včetně pendlerů. Celkově bylo provedeno 5824 testů.

 
15:10
24. 4. 2020

Moravská zemská knihovna otevře pro veřejnost 29. dubna. Reaguje tak na čtvrteční rozhodnutí vlády, která se rozhodla od příštího týdne zmírnit některá opatření proti šíření nového typu koronaviru. V knihovně bude zatím přístupná jen půjčovna, studovny zůstanou zavřené.

 

Čtenáři si budou moci objednat a vyzvednout pouze absenční výpůjčky, knihy bude možné vracet do biblioboxu, odkud zamíří do třídenní karantény, uvedla dnes mluvčí knihovny Martina Šmídtová.

 

Návštěvníci musí mít roušky a dodržovat rozestupy. K výpůjčnímu pultu povede koridor a připravené knihy budou vydávat přímo knihovníci. Čtenáři si je tedy nebudou dohledávat ve vyhrazených regálech ani volně vybírat sami, jak byli dosud zvyklí.

 
14:53
24. 4. 2020

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně bude mít od začátku opatření zavedených kvůli koronaviru až dosud asi 200 milionů korun ztrátu, pokud jí pojišťovny zkrátí zálohy za nesplněné výkony, uvedl ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák. 

 

Dalších 50 milionů je kvůli omezení služeb jako například lékárny. Podle Vajdáka se bude jednat o případné změně úhradové vyhlášky a snížení hranic minimální produkce výkonů, díky čemuž by nemocnice peníze vracet nemusely.

 
14:27
24. 4. 2020

Brno zřídilo karanténu pro pozitivně testované bezdomovce v ubytovně v Železniční ulici. „Pokud by byla její kapacita překročena, máme k dispozici další budovu v židenických kasárnách,“ řekla Blesku primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Třemi speciálními kontaktními centry v Brně projdou každý den zhruba dvě stovky bezdomovců. „Služeb ve Vlhké ulici využívají během dne desítky lidí, u Anthroposu na Střeláku pobývá a přespává 46 lidí,“ upřesnila primátorka. Třetí centrum v židenických kasárnách má kapacitu padesáti lidí.

 
14:18
24. 4. 2020

Festival Divadelní svět Brno se letos neuskuteční. Měl se konat od 21. do 26. května, zhatila jej pandemie nového typu koronaviru. Příští Divadelní svět bude v květnu 2021, oznámili pořadatelé.

 

Letošním tématem Divadelního světa měla být změna klimatu, a to jak globálního, tak společenského. „V době příprav letošního ročníku nikoho nenapadlo, jak moc přesně se trefíme do tématu našich dní. Společenské klima se mění přímo před očima,“ uvedl ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

 
14:07
24. 4. 2020

O bezdomovce v Brně pečují v době koronaviru intenzivně i studenti Lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity, sdružení v dobrovolnické iniciativě Medicinaulici Brno. Je mezi nimi řada slovenských mediků a mediček, kteří se rozhodli hned na začátku karantény zůstat v Brně a pomáhat potřebným.

 
14:00
24. 4. 2020

Podobně jako v Brně ožily také trhy na Masarykově náměstí ve Znojmě. V nabídce pro zájemce je záplava sazeniček, květin, bylinek, ovoce a zeleniny.

 
13:42
24. 4. 2020

RegioJet navýší od příštího týdne počty vlakových a autobusových spojů, v provozu by jich mělo být již kolem 60 %. RegioJet registruje již nyní zvýšený zájem o cestování – oproti minulému týdnu přibližně o 30 %, a na trase Praha – Ostrava a zpět proto již od dnešního dne přidal další dva spoje.

Od 14. 6. pak již bude vnitrostátní doprava fungovat bez omezení – jízdenky jsou již v prodeji. RegioJet zároveň ve svých spojích trvale zachová některá hygienická opatření.

RegioJet je současně co nejdříve připraven obnovit přeshraniční spojení - zejména do Rakouska, Německa a na Slovensko. Překážkou je zatím vládní zákaz pravidelné přeshraniční autobusové a vlakové dopravy.

 
13:31
24. 4. 2020

Brněnské nákupní centrum Avion spolu s řetězcem Ikea nabídly Brnu postele, matrace, lůžkoviny, ale také trvanlivé potraviny za 850 000 korun. Brno dar použije ve prospěch potřebných.

 
13:25
24. 4. 2020

Brno otevřelo v pátek v židenických kasárnách denní centrum pro bezdomovce. „Mohou se zde třikrát denně najíst, okoupat nebo obléct,“ řekl Blesku Matěj Nový ze Spolku křesťanské pomoci Bučovice, který se o chod centra stará. Homeless budou do kasáren svážet vždy v poledne vlastními autobusy od shromaždiště u Dolního nádraží.

 
12:45
24. 4. 2020

Někteří studenti Mendelovy univerzity v Brně se od 4. května částečně vrátí do školy, zejména do laboratoří nebo na praxe do terénu. Škola, která se jako první v Brně zcela uzavřela už na počátku pandemie koronaviru, jim během příštího týdne připraví speciální rozvrh blokové výuky. „Dál bude ale převažovat distanční výuka,“ uvedl mluvčí školy Filip Vrána.

 
12:14
24. 4. 2020

U stanů na testování kolektivní imunity v Brně na Moravském náměstí a u kampusu fungují pořadová čísla a lidé jsou oproti čtvrtku klidnější, uvedli Michaela Jelínková z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) a Ondřej Dostál z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

 

Na Moravském náměstí, kde jsou i koridory, je přibližně 150 až 200 čekajících, u kampusu asi stovka lidí. Na situaci dohlíží vojenská a městská policie.

 
10:45
24. 4. 2020

Jihomoravský kraj bude držet v domovech pro seniory a klienty se zdravotním postižením izolovaná lůžka pro případné nemocné s covid-19, uvedl v pátek hejtmanův náměstek Marek Šlapal (ČSSD) v reakci na to, že vláda snížila počet lůžek nutných pro seniory s nemocí covid-19 z 60 na deset lůžek na 100 tisíc obyvatel.

 

Z původních 700 jich tak kraj musí zajistit kolem 120. Kraj má vyčleněných skoro 400 izolovaných lůžek. Část je v domovech, s částí by v případě potřeby pomohly nemocnice. V domovech v kraji není zatím žádný senior nakažený koronavirem.

 
9:30
24. 4. 2020

Hračky záchranářům. Zábavné skládačky, sádrové odlitky od Lenky Svobodové z Tvořivého domečku, knížky od Heleny Křesinové ze Salt&Pepper Agency, to všechno dorazilo v minulých dnech do sídla jihomoravské záchranky jako dárky určené pro děti záchranářů.

 

„Máte skutečně náš hluboký obdiv. Jako majitelka malé firmy a matka tří dětí bych alespoň nějak chtěla poděkovat a trošičku pomoci Vašim lidem, kteří mají také děti a nemohou s nimi trávit tolik času, kolik by chtěli. Proto Vám posílám alespoň pár výtisků krásné ilustrované dětské knížky Krotitelka pražských strašidel pro děti ve věku 5-9 let,“ vzkázala na jih Moravy Helena Křesinová.

 
8:50
24. 4. 2020

V Jihomoravském kraji i nadále pokračuje tendence, kdy počet vyléčených mírně převyšuje počet nově nakažených koronavirem covid-19. V pátek ráno je v kraji aktuálně 224 nemocných s covid-19 (od večera přibylo 5 nakažených, počty vyléčených v tuto dobu ovšem ještě nejsou známy). Celkově se koronavirem k pátečnímu ránu nakazilo 416 lidí, 179 je jich vyléčeno a 13 jich zemřelo (všechni byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 76 let). Aktuálně nejvíce nakažených je v Brně (73) a na Břeclavsku (70), nejméně naopak na Hodonínsku (jen 5). V karanténě je celkem 501 lidí, a to včetně pendlerů. Celkově bylo provedeno 5571 testů.

 
18:15
23. 4. 2020

V Jihomoravském kraji pokračuje tendence, kdy počet vyléčených mírně převyšuje počet nově nakažených koronavirem covid-19. Aktuálně je nemocných 219, za posledních 24 hodin hygienici evidují osm nově nakažených, ale 18 vyléčených. Celkově se koronavirem nakazilo 411 lidí, 179 je jich vyléčeno a 13 jich zemřelo (všechni byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 76 let).

 

Aktuálně nejvíce nakažených je v Brně (73), nejméně naopak na Hodonínsku (už jen 5). V karanténě je celkem 501 lidí, a to včetně pendlerů. Celkově bylo provedeno 5 571 testů.

 
17:06
23. 4. 2020

Dětská nemocnice v Brně chce od 4. května dělat akutní i plánované operace bez omezení, uvedl Pavel Žára, mluvčí Fakultní nemocnice Brno, pod niž Dětská nemocnice spadá. Nemocnice omezila zákroky kvůli koronaviru.

 

Minimálně do konce května podle Žáry potrvá u hlavní brány měření teploty dětem i doprovodu a děti s podezřením na covid-19 budou ambulantně vyšetřené a hospitalizované jen na určeném oddělení kliniky dětských infekčních nemocí.

 
15:59
23. 4. 2020

Vzkazy, slova povzbuzení, poděkování. Vstřícné vztahy personálu obchodu Brněnka v Kuřimi a nakupujících v náročné době koronavirové přesvědčivě dokumentuje i tento vzkaz u vchodu do prodejny. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9