Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:38
2. 4. 2020

V Jihomoravském kraji ke čtvrteční 18. hodině testy potvrdily nákazu koronavirem u 231 lidí. Oproti středečnímu večeru jde o nárůst o 23 osob. Aktuální informace zveřejnilo mnisterstvo zdravotnictví ČR. Nejvíce nakažených eviduje Brno – 96, Brno-venkov - 28, Břeclav - 47, Znojmo - 34, Blansko a Hodonín - shodně 8, nejméně pak Vyškovsko – 6.

 

Nejvíce nakažených je ve věkové skupině 25–34 let (53), mezi seniory ve věku 65+ pak 31 osob. Na jižní Moravě bylo otestováno 2752 osob. V nařízené karanténě pobývalo 1540, aktuálně zůstává 1038. Dvanáct osob se z nákazy už vyléčilo, registrováno je jedno úmrtí. 

 

V Česku je aktuálně 3805 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. 44 lidí zemřelo, 67 se vyléčilo.

 
17:22
2. 4. 2020

Malá velká auta s rouškou a bezednou nádrží rozváží pomoc Brňanům. Jsou malá a přitom svižná, do výbavy dostala bezednou nádrž. Právě začala křižovat ulice jihomoravské metropole a rozvážet pomoc potřebným v době koronavirové pandemie. Řeč je o automobilech MINI Clubman, které společnost Renocar zdarma zapůjčila k využití charitativním organizacím. 

 

„Auta byla původně určena k oslavám 30. výročí naší společnosti na trhu, už měla i polepy. Jako nejlepší dárek k tomuto jubileu však v tuto chvíli vidíme možnost nabídnout vozy k pomoci těm nejpotřebnějším,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Peter Bittó.

 

„Auta jsme zatím nabídli k využití Krajské hygienické stanici, Masarykově onkologickému ústavu, Krajské potravinové bance, Lize vozíčkářů, Centru pro rodinu i dobrovolnickým organizacím jako Šijeme roušky a dalším,“ upozornil Bittó.

 
16:51
2. 4. 2020

Divadlo proti koronaviru. Výhradně zdraví prospěšný humor a pozitivní energie se budou šířit v pátek 3. dubna od 18:00 ze sociálních sítí Facebooku a YouTube Divadla Bolka Polívky během pravidelného programu Bolek online. Principál divadla bude tentokrát rozmlouvat se svým synem, hercem Vladimírem Polívkou, a Janem Budařem, mužem mnoha talentů.

 

Vysílání, které se nově stává součástí série divadelních představení, koncertů a dalších kulturních akcí nazvaných #kulturažije, je možné sledovat na www.mall.tv a v mobilní nebo Smart TV aplikaci internetové televize Mall.tv. 

 
16:05
2. 4. 2020

Z textilií budou i roušky. Výrobce netkaných textilií Retex z Moravského Krumlova na Znojemsku řadu měsíců vyvíjel textilii, z níž začne brzy vyrábět zdravotní matrace a prostěradla. Současná pandemie nemoci COVID-19 vývoj urychlila a doplnila výrobu těchto potřeb pro zdravotnictví také o textilní roušky s obsahem stříbra, které viry a bakterie na svém povrchu zlikvidují.

 

Firma dodala zatím roušky jako dar Moravskému Krumlovu a Jihomoravskému kraji. V nejbližších dnech začne i s komerční výrobou, uvedl ve čtvrtek generální ředitel Robert Šimek.

 
14:44
2. 4. 2020

Brněnský park VIDA! šije roušky, tiskne štíty, míchá dezinfekci a stará se o děti. Hodně pestrou náplň má v těchto dnech zábavně-vědecký park VIDA! z Brna. Veškerá činnost je přitom ovlivněna koronavirem Covid-19.

„Na 3D tiskárnách vyrábíme držáky na ochranné štíty, zaměstnanci šijí roušky v práci i doma a vyrábíme dezinfekční prostředek na ruce určený zdravotníkům. Míchací linku nahrazuje jeden silný člověk, který minutu třese patnáctilitrovým barelem,“ uvedl Lukáš Richter, ředitel VIDA!

Kromě toho pořádá park příměstské tábory pro děti zaměstnanců tzv. nezbytných profesí. „Snažíme se využít všechny naše možnosti, abychom v této nelehké době, kdy máme pro veřejnost zavřeno, byli užiteční,“ vysvětlil Richter.

 
14:39
2. 4. 2020

Jihomoravský kraj aktuálně obdržel z ministerstva vnitra 93 tisíc respirátorů a 333 tisíc ochranných roušek, uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Podle hejtmana Bohumila Šimka (za ANO) obdrží ochranné prostředky nemocnice, soukromá zdravotnická zařízení i sociální služby. 

 

Zásilka ochranných prostředků dorazila do regionu ve středu v noci. Kraj je rozdělí a v pátek začne distribuovat prostřednictvím hasičů. „Budou podle nastavených pravidel opět rozdělené jak pro nemocnice, soukromá zdravotnická zařízení prostřednictvím obcí s rozšířenou působností, tak i do sociálních služeb," řekl hejtman.

 
13:59
2. 4. 2020

Další rouškomat v Brně. Automaty na roušky v Brně vyrůstají jak houby po dešti. Další otevřel brněnský AVION Shopping Park. „Bezpečí našich zákazníků i obchodníků je pro nás prioritou. Všechny naše obchody jsme již před časem vybavili rouškami a v pasáži jsme pro veřejnost umístili dezinfekci. Automat na roušky je dalším krokem. Veškeré peníze z jejich prodeje poputují na pomoc brněnským charitativním organizacím,“ řekla Kateřina Kafoňková, marketingová manažerka AVIONu.

 
13:06
2. 4. 2020

Antikoronavirové video s Bolkem je hitem. Tenhle výstup herce, mima a divadelního principála Bolka Polívky (70) trefil do černého. Video pro iniciativu Dobro JMK, ve kterém apeluje na dodržování zásad v boji s koronavirem, už na sociálních sítích vidělo 104 tisíc diváků!

 

Bavič před svým divadlem rozehrál scénu, která z fleku zaujme víc než sebevětší preventivní kampaň. Na konci více než dvě minuty dlouhého záznamu posílá divákům povzbudivý vzkaz: Takže úsměv, dobrá nálada a mít se rádi!

 

VIDEO
Video se připravuje ...
 
12:17
2. 4. 2020

Personál z domovů důchodců jde do dobrovolné karantény. Některé domovy seniorů v Jihomoravském kraji zvolí úplnou karanténu, aby se zamezilo případnému šíření nákazy koronavirem. Podle hejtmanova náměstka pro sociální oblast Marka Šlapala (ČSSD) to bude velká oběť zaměstnanců, kteří tam zůstanou 24 hodin denně i s přespáním, ale získá se tím čas na přípravu lůžek pro případně nakažené seniory.

Kraje by měly mít vyčleněno pro seniory s koronavirem 60 lůžek na 100 000 obyvatel, na jižní Moravě tedy kolem 700 lůžek. „Dovedu si představit, že jsme schopni zajistit kapacitu například 20 lůžek na 100 000 obyvatel – a na tom teď budeme pracovat,“ řekl hejtman Bohumil Šimek (za ANO). V jihomoravských domovech se zatím nákaza neobjevila.

 
12:12
2. 4. 2020

Veřejný ochránce práv dostal 13 stížností kvůli opatřením proti šíření nového koronaviru. Podle mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Ivy Hrazdílkové se týkají především ošetřovného a přítomnosti otce u porodu, ale například i školství – organizace přijímacích zkoušek – nebo vězeňství.

 

„Je to všechno záležitost posledních dnů, takže se jimi postupně budeme zabývat a vyřizovat je,“ uvedla mluvčí.

 
11:52
2. 4. 2020

Štamgasti v Brně si začali v hospodě předplácet pivo. Nečekanou pomoc od svých zákazníků dostal hostinec U Daana ze Staňkovy ulice. Podle ČTK zkusil provozní hospody p. Dan nabídnout štamgastům možnost předplatit si pivo, které si pak vypijí po otevření hospody. „Zájem předčil naše očekávání. Chceme to zvládnout sami, od státu nic nečekáme vzhledem k tomu, jak je to zmatečné,“ vysvětlil provozní. Za tři dny nabídku využilo asi 30 lidí, někteří si předplatili tři piva, jiní ale i padesátilitrový sud.

 
11:39
2. 4. 2020

Bučovice na Vyškovsku uzavřely až do odvolání městský úřad. Důvodem je karanténa jednoho ze zaměstnanců pro podezření z nákazy koronavirem. Informaci potvrdila mluvčí úřadu Martina Hašková.

 

„Lidé se se svými žádostmi mohou obracet na úředníky, kteří pracují v režimu home office, prostřednictvím telefonu nebo e-mailu,“ řekla mluvčí. Vyškovsko zůstává se 3 pozitivními případy nákazy koronavirem nejméně zasaženým regionem na jižní Moravě.

 
10:51
2. 4. 2020

Linka psychické pomoci pomůže volajícím. Jihomoravská záchranka se podílí na provozu linky, která na čísle 1212 pomáhá lidem v současné krizi vyvolané koronavirem Covid-19. „Volat mohou ti, kteří cítí strach z nemoci, obtížně zvládají karanténu, mají pocity bezmoci, těžce nesou izolaci, cítí hněv nebo zklamání v souvislosti se současnou situací, kterou prožívají. Dostupnost služby je aktuálně od 7 do 24 hodin,“ uvedla mluvčí záchranky Michaela Bothová s tím, že za prvních pět dnů bylo na lince 150 telefonátů.

 
8:44
2. 4. 2020

Policisté zadrželi muže s dodávkou, který se snažil převézt z Hodonína na Slovensko 121 litrů dezinfekce. Ta přitom podle vládního nařízení nesmí opouštět republiku. „Bylo zjevné, že šlo o dezinfekci, i když byla v některých případech maskovaná nápisem destilovaná voda,“ informoval policejní mluvčí Pavel Šváb. Případ skončí u správního řízení.

 
8:25
2. 4. 2020

Anesteziologicko-resuscitační klinika Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně přijala osmého pacienta s koronavirem s těžkým průběhem. Muže (66) přivezla sanitka z břeclavské nemocnice. Celkem leží na klinice osm pacientů. Dva jsou napojeni na mimotělní oběh, šest na umělé dýchání. „Všichni pacienti jsou ve velmi vážném stavu,“ řekla mluvčí kliniky Dana Lipovská.

VIDEO
Video se připravuje ...