Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
16:52
30. 3. 2020

Nenapravitelný bezdomovec. Problém s mužem, který odmítá nosit roušku, řešili strážníci ve Znojmě. „Bezdomovec (77) byl poblíž nádraží v podnapilém stavu a bez roušky. Zakrytí dýchacích cest odmítal, přestože měl kolem krku šálu, kterou mohl využít,“ uvedl mluvčí strážníků Petr Hladký. Strážníci mu proto darovali nepoužitou roušku, kterou si sice muž nasadil, ale vzápětí si ji sundal. Případem se bude zabývat správní orgán.

 
15:48
30. 3. 2020

Jižní Morava umrtvuje investice, nejsou a nebudou peníze. Jihomoravský kraj, který je zřizovatelem 236 příspěvkových organizací, v pondělí připustil, že jejich hospodaření bude pandemií a vyhlášením nouzového stavu výrazně ovlivněno. „Doporučujeme, aby naše příspěvkové organizace nezahajovaly nové investiční akce a omezily zbytné provozní výdaje a investiční akce, které doposud nejsou rozpracované a nehrozí sankce z nedodržení smluv,“ vyzval ředitele hejtman Bohumil Šimek (ANO).

 
15:29
30. 3. 2020

Správa hřbitovů města Brna pozastavila některé služby, konkrétně uložení urny do hrobu, vsyp nebo rozptyl na loučce. Opatření platí do 13. dubna, ale může se podle aktuální situace změnit.

 
14:53
30. 3. 2020

Zavřeli celou ortopedii. Tři lékaři a jedna zdravotní sestra z brněnské Surgal Clinic jsou nakaženi koronavirem COVID-19. Soukromé středisko okamžitě zavřelo celé oddělení ortopedie. „Jeden lékař má zcela bezpříznakový průběh, u ostatních pracovníků připomíná chřipku. Nyní jsou testováni všichni, kdo se zmíněnými lékaři a zdravotní sestrou přišli do kontaktu,“ uvedla Jitka Kellnerová, ředitelka Surgal Clinic.

 
14:38
30. 3. 2020

Medici pomáhají. Ve zdravotnických zařízeních aktuálně dobrovolnicky pomáhají více než tři stovky mediků z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Našli uplatnění v nemocnicích i krajských hygienických stanicích. Celkem se k dobrovolnictví přihlásilo 680 studentů fakulty. „Zájem o jejich pomoc je velký,“ řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. „Studenti naší fakulty zajišťují pomoc na odběrovém místě COVID-19 ve Fakultní nemocnici Brno, na několika Krajských hygienických stanicích a dále ve více než 15 nemocnicích napříč Jihomoravským krajem i za jeho hranicemi.“

 
14:29
30. 3. 2020

Dobrovolnické sdružení Dobro JMK, které vzniklo v reakci na vyhlášení nouzového stavu, během týdne rozdalo do nemocnic, domovů pro seniory a sociálních služeb 13 500 látkových roušek.  Ve spolupráci s Armádou spásy, Potravinovou bankou a hudebním klubem Fléda také vytvořilo 90 balíčků pro lidi bez domova.

 
14:26
30. 3. 2020

Nelegálně překročil hranice. Pokuta 20 tisíc korun hrozí pendlerovi, který o víkendu nelegálně překročil rakousko-české hranice na Břeclavsku. „Jednalo se o českého občana, který má v Rakousku vyřízen přechodný pobyt. Hranice překročil mimo hraniční přechod,“ vysvětlil mluvčí policie Petr Zámečník.

 
13:20
30. 3. 2020

Ochrannou masku vyvinutou VUT Brno si můžete vytisknout na 3D tiskárně. Účinnou masku proti koronaviru COVID-19 vyvinuli zaměstnanci a studenti VUT Brno. Není k ní přitom potřeba zajišťovat speciální materiály. K vytištěné masce je potřeba dodat jen jednorázovou latexovou nebo nitrilovou rukavici. „Ta masku utěsní a lépe díky ní sedí na obličeji. Zároveň je z atestovaného materiálu, takže je zaručena její zdravotní nezávadnost,“ uvedl hlavní výhody masky z VUT jeden z autorů Václav Kaczmarczyk. Kompletní návod najdou zájemci tady

VIDEO
Video se připravuje ...
 
12:25
30. 3. 2020

Masarykův onkologický ústav v Brně má od pondělka připraveno 44 lůžek pro pacienty s rakovinou, kteří se nakazí koronavirem. „Osm z nich bude na oddělení ARO s plicním ventilátorem, 36 na standardních lůžkách bez ventilátoru,“ řekla mluvčí ústavu Zuzana Joukalová. Podle ní zatím zařízení žádného takového pacienta nemá, ale chce být na situaci připraveno.

 
11:58
30. 3. 2020

Bezkontaktní teploměry nahradila při vstupu do Fakultní nemocnice u sv. Anny termokamera. Zařízení měří teplotu rychleji, přesněji a tolik nezatěžuje zdravotnický personál. Člověka při vstupu kamera zaměří a na obrazovce, kterou sledují zdravotníci, se objeví jeho přesná teplota. Pokud teplota překročí určitou hranici, upozorní na to ještě zvukový signál.

 
11:36
30. 3. 2020

Brno přemýšlí, kam umístit lidi bez domova. S nadací Podané ruce zvažuje magistrát zřídit shromaždiště na bývalé střelnici u Anthroposu v Pisárkách. „Není míněno jako tábor pro pozitivní nebo karanténu, ale jako místo, kam by se lidé bez domova uchýlili. Měly by tam být mobilní buňky, toalety,“ řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).  Pro COVID pozitivní bezdomovce zajistí lůžko a pokoj ve třech ubytovacích zařízeních města.

 
11:22
30. 3. 2020

Brno zřídilo na Výstavišti krizový sklad. Shromažďuje v něm ochranné pomůcky, respirátory, štíty, roušky. „K dispozici máme kromě nich 1700 litrů dezinfekce. Jednáme o dodávkách deseti tisíc masek z nanovláken,“ informoval první náměstek primátorky Brna Petr Hladík (KDU-ČSL).

 
10:57
30. 3. 2020

Skvělá zpráva! Dva pacienti, kteří byli ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně v minulém týdnu odpojeni od plicní ventilace, se zlepšují! „Stav těchto dvou pacientů je výrazně lepší, dostávají již pouze nízké dávky kyslíku a v nejbližších dnech budou přesunuti z anesteziologicko-resuscitační kliniky na normální oddělení,“ uvedl přednosta Vladimír Šrámek.

 
10:15
30. 3. 2020

Během víkendu převezly sanitky na kliniku ARO Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně další tři pacienty (59, 74, 76) s koronavirem v těžkém stavu. Byli přivezeni z nemocnic v Prostějově, Opavě a z infekce FN Brno. Celkem leží na specializované klinice sedm lidí ve vážném stavu. „Jeden pacient je napojen na přístroj ECMO a jeho zdravotní stav je velmi vážný,“ řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Dalším čtyřem vážně nemocným lidem pomáhají dýchat přístroje.

 
10:07
30. 3. 2020

Nejvíce nakažených, 99, bylo podle Krajské hygienické stanice v pondělí dopoledne v Brně a okolí: Brno (79), Rosice (2), Předklášteří (1), Tišnov (1), Železné (1), další bez přesného určení. Na Břeclavsku je 24 nakažených: Břeclav (1), Lednice (1), Tvrdonice (1), Valtice (1), Velké Bílovice (1), další bez určení lokality. Na Hodonínsku je 7 nemocných: Veselí n. M. (2), Dolní Bojanovice (1), Žarošice (1). Na Znojemsku je 19 nakažených, Blanensku 6 a Vyškovsku 1.

 
9:50
30. 3. 2020

V Jihomoravském kraji je k pondělnímu ránu 172 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je proti nedělnímu večeru nárůst o deset. V ČR je k dnešnímu ránu 2837 potvrzených případů. Celkem 17 lidí zemřelo, 11 se naopak vyléčilo. Nejvíce nakažených je v Brně, a to bezmála 100. Desítky případů jsou na Brněnsku, Břeclavsku a Znojemsku, jednotky případů jsou na Blanensku, Hodonínsku a Vyškovsku. Skoro 700 lidí je v karanténě. Na jižní Moravě se podrobilo testům přes 2300 lidí.

 
9:16
30. 3. 2020

Na jižní Moravě začal vládní projekt chytrá karanténa. K vyhledání a izolaci nakažených začali hygienici využívat  data od mobilních operátorů a bank.  Celý systém řídí armáda, která pomáhá s odběry vzorků. Pokud se projekt osvědčí, mohl by v Česku nahradit plošná opatření.

Základem chytré karantény je mapování pohybu infikovaného člověka za posledních pět dní, a to podle údajů z mobilního telefonu a platební karty. Data poslouží k sestavení mapy jeho pohybu. Hygienici pak s nemocným proberou, s kým se na různých místech potkal.

Lidem, se kterými byl nakažený v osobním kontaktu, bude nařízena krátkodobá karanténa. „Budou označeni za takzvané žluté osoby a do několika hodin přijede odběrový tým,“ vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

„Každý člověk v systému by měl být vyšetřen během tří dní,“ řekl předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

Pro projekt chytré karantény armáda vyčlenila 253 vojáků a 82 kusů techniky.

 
8:56
30. 3. 2020

Brno odložilo živnostníkům a nájemníkům nebytových prostor platbu nájemného na období od vyhlášení nouzového stavu do 30. června. Týká se to pouze nebytových prostor ve správě magistrátu, nikoliv městských částí. Předpokladem je uhrazení nájmu do konce července letošního roku. Odložení se netýká plateb záloh na energie a služby spojené s nájmem. Odpouštění či snižování úhrad za užívání městského majetku se nekoná.

 
8:05
30. 3. 2020

Na jihu Moravy přibylo za posledních 24 hodin 19 pacientů s potvrzenou diagnózou nemoci COVID-19, celkem jich je 162. Nejvíce jich je v Brně, zhruba polovina. Mezi nakaženými je nově i lékař brněnské Nemocnice Milosrdných bratří. Nákaza v Nemocnici Milosrdných bratří má za následek karanténu pro několik dalších zaměstnanců, chod oddělení omezený ale není.

Po nákaze v břeclavské nemocnici se dnes znovu otevřela oddělení ARO a ORL. Naopak v sobotu ohlásila první nemocné zaměstnance nemocnice ve Znojmě, provoz zatím neomezila. Čtyři pacienti s COVID-19 leží v těžkém stavu ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.

 
06:55
30. 3. 2020

Na jižní Moravě se bude od pondělí testovat tzv. chytrá karanténa, tedy vytipovávání potenciálně nakažených pomocí technologií, především mobilních telefonů, a jejich následná izolace. Po Velikonocích by se tento systém měl rozšířit po celé republice. Krajští hygienici zatím nemají podrobné informace.