Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
19:01
28. 3. 2020

Počet případů prokázaného onemocnění COVID-19 se na jižní Moravě za posledních 24 hodin zvýšil o deset na 143. Vyplývá z aktuálně zveřejněných statistik Krajské hygienické stanice.

 

Ředitel Nemocnice Znojmo Martin Pavlík ve vyjádření pro média uvedl, že se objevil první pozitivní test u zaměstnance v tomto zařízení. Zda jde o lékaře, nemocnice nechtěla uvést. Provoz to podle něj zatím nijak neomezí a nemocnice maximalizuje úsilí, aby to tak zůstalo.

 

Naopak již v neděli se má znovu otevřít oddělení ARO a také oddělení ORL v břeclavské nemocnici, kde byli někteří lékaři také pozitivně testovaní a další museli do karantény.

 

Podle posledních informací leží ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně čtyři nemocní pacienti ve vážném stavu. Nejvyšší počet případů, 72,  je na jižní Moravě v Brně. Na Vyškovsku zůstává zatím jediný. Na jižní Moravě se již uzdravilo pět lidí, v celé republice dohromady 11 a stejný počet zemřel.

 

Na jižní Moravě bylo k večeru podle hygieniků 2118 testovaných. V karanténě je nyní 663 lidí, dalších 500 už je z karantény venku.

 
17:18
28. 3. 2020

Relax s rouškami. Slunnou sobotu využili mnozí Brňané k vycházkám do přírody. Rušno bylo i u oblíbené kavárny u obřanského mostu.  

 
16:56
28. 3. 2020

Jihomoravský kraj obdržel ochranné pomůcky, v neděli je rozveze. Nemocnice, jednotliví lékaři i domovy pro seniory by měli v neděli, případně v pondělí, dostat ochranné pomůcky z dodávky, kterou dnes obdržel Jihomoravský kraj.

 

Pro domovy pro seniory půjde vůbec o první dodané pomůcky. Jedná se o 45.000 respirátorů, 336.000 ochranných roušek, 19.000 rukavic, 3300 obleků a 2200 brýlí, které umožní efektivnější práci s pacienty nakaženými nemocí COVID-19 a zajistí ochranu před nákazou. „Dnes se musí zásilka rozdělit a v neděli budou hasiči jednotlivé zásilky rozvážet na místa určení,“ uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

 

Hasiči zásilky rozvezou buď přímo do nemocnic, či domovů pro seniory, případně do obcí s rozšířenou působností, které budou pomůcky dále distribuovat. Pro soukromé lékaře a lékárny v Brně se budou pomůcky vydávat na výstavišti v pavilonu E.

 
15:32
28. 3. 2020

Koronavirus zhatil mandloňový festival. Hrozba nákazy rozesmutnila tisíce návštěvníků tradičních třídenních slavností vína a nádherně rozkvetlých květů mandloní v jihomoravských Hustopečích. Akci s termínem od pátku do neděle pořadatelé zrušili, místní radnice na Starém vrchu zavřela rozhlednu.

 

I tak si to namířilo v sobotu do sadu se stovkami stromů a tisíci květy několik desítek věrných obdivovatelů. „I když s rouškama, nemohli jsme si procházku mezi tou krásou odpustit,“ svěřili se manželé Jakub a Eva s ročním Adámkem v kočáru. Pořadatelé už oznámili, že příští ročník slavností se uskuteční od 26. do 28. března 2021.    

 
14:40
28. 3. 2020

Na dálnici D2 se před hraničním přechodem na Slovensko Lanžhot-Brodské začala po 13:00 znovu tvořit kolona kamionů. Ta, která se vytvořila v pátek odpoledne a v noci na sobotu,  měřila 20 kilometrů a rozjela se teprve po 10:00.

Slováci po obědě znovu uzavřeli vjezd do země kvůli tomu, že Maďaři také nevpouštějí kamiony přes hranice. Problém již několik dnů opakovaně vzniká na rumunsko-maďarské hranici. Jde o důsledek přísných opatření kvůli šíření nemoci COVID-19.

 

 
12:35
28. 3. 2020

Už nikdy nebude host vyhazovat z restaurace číšníka, tak jako v legendární scénce z filmu Dědictví aneb Kurvahošigutentag! Nejnoblesnější brněnský hotel Slavia se octl na pokraji krachu. Prvorepublikový hotel bude zavřený až do konce roku. Hoteliér Libor Daněk propustil dohodou přes 30 zaměstnanců, vyplatí jim mzdu ještě za květen. Nechal si pouze sedm lidí, kteří vypořádávají rezervace, které má hotel i na rok 2021. Podle jednatele nemá vzhledem k zahraniční klientele, která tvoří 83 procent hostů, další fungování ekonomický smysl. Hotel nyní nabídl k dispozici krizovému štábu. Jak a zda bude hotel uvádět po novém roce do provozu, o tom hoteliér zatím neuvažuje.

 
10:58
28. 3. 2020

Počet lidí s nemocí COVID-19 se na jihu Moravy přes noc nezměnil. Počet případů prokázaného onemocnění COVID-19 zůstal přes noc na jižní Moravě na 133, vyplývá z aktuálně zveřejněných statistik ministerstva zdravotnictví.

 

Ředitel Nemocnice Znojmo Martin Pavlík ve vyjádření pro média uvedl, že v pátek se objevil první pozitivní test u lékaře v tomto zařízení. Provoz to podle něj zatím nijak neomezí a nemocnice maximalizuje úsilí, aby to tak zůstalo. Naopak pravděpodobně již v neděli by se mělo znovu otevřít oddělení ARO v břeclavské nemocnici, kde byli někteří lékaři také pozitivně testovaní a další museli do karantény.

 

Podle posledních informací leží ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně čtyři nemocní pacienti ve vážném stavu. Nejvyšší počet případů, 68, je na jižní Moravě v Brně. Na Vyškovsku je zatím jediný. V celém Česku je aktuální počet prokázaných onemocnění 2422, otestovaných je 36.374.

 

Na jižní Moravě by se měla také od pondělí testovat tzv. chytrá karanténa, tedy vytipovávání potenciálně nakažených pomocí technologií, především mobilních telefonů, a jejich následná izolace. Po Velikonocích by se tento systém měl rozšířit po celé republice.

 
9:49
28. 3. 2020

Kolona na D2 přes noc dosáhla 20 km, už se rozjíždí. Na dálnici D2 se před hraničním přechodem na Slovensko Lanžhot-Brodské vytvořila v noci 20 kilometrů dlouhá kolona kamionů. Slováci v pátek uzavřeli vjezd do země kvůli tomu, že Maďaři také nevpouštěli kamiony přes hranice. Jde o důsledek přísných opatření kvůli šíření nemoci COVID-19.

 

Dnes kolem 8:00 začali Slováci kamiony opět částečně pouštět a kolona se rozjíždí. Jak bude vypadat situace během dne, není zřejmé. „Čeští policisté budou reagovat na kroky slovenských kolegů,“ řekl mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

 

 

Dnes kolem 9:00 byla podle webu Dopravniinfo.cz kolona mezi 43. a 51. kilometrem, dále směrem k hranicím už se kamiony rozjely.

 
8:21
28. 3. 2020

Místo šatů vyrábí roušky. Patří k návrhářským ikonám, její svatební, večerní a společenské šaty jsou ozdobou každé významné akce či prestižních přehlídek. Marie Zelená se svou dcerou Martinou Hrnčířovou teď ale připravují roušky pro potřebné, vše ostatní šlo stranou.

 

„Vyrábíme dvojité z kvalitní bílé bavlny. Už to ani nepočítáme, určitě jich bylo kolem tisícovky. Putovaly převážně do brněnských nemocnic, do Masarykova onkologického ústavu a k seniorům. Teď chceme přejít na barevné roušky, trochu si pohrát s designem,“ svěřila se Blesku rodačka ze Slovácka.

 

Zelená neskrývá, že jí není lhostejný osud seniorů. Přišla proto s výzvou, která jim má zpříjemnit situaci poté, co se většina ocitla kvůli koronaviru v nedobrovolné izolaci. „Vnoučata Eliška a Tomáš proto natočili výzvu pro další děti. Ty by mohly malovat veselé obrázky a potěšit jimi seniory v domovech důchodců a pečovatelských zařízeních,“ přemítá renomovaná návrhářka.

VIDEO
Video se připravuje ...